TUZLARIJE - KULTURA

19.02.2014.
Koncert kamerne muzike
Beogradski studenti nastupili u Tuzli
Na koncertu kamerne muzike, održanom u srijedu u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla, nastupili su Marko Banjac (klarinet) i Marko Altman (klavir), studenti doc.dr. Igora Lazića na predmetu Kamerna muzika na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao gošća nastupila je Gabrijela Andrejaš, klaviristkinja iz Tuzle. Ovaj muzički događaj rađen je u produkciji Foto-kino kluba Tuzla te organizaciji Bosanskog kulturnog centra Tuzla i pod pokroviteljstvom Opštine Tuzla.

Tuzlarije


Inače, bilo je ovo prvo predstavljanje beogradskih studenata pred publikom u Bosni i Hercegovini. Prisutni su mogli da uživaju u djelima svjetskih kompozitora: G.Verdija, P. Hindemitha, A.Grgina i F. Poulenca.



Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Marko Banjac je rođen 1989. godine u Prijedoru. Osnovnu muzičku školu završio je u Prijedoru, Odsjek - klarinet u klasi prof. Slobodana Balaća, a srednju u klasi prof. Dejana Trkulje.

U toku školovanja na raznim takmičenjima osvojio je mnogobrojne nagrade.
Aktivno učestvuje na majstorskim kursevima i seminarima koje u raznim državama održavaju svjetski istaknuti klarinetisti Paul Meyer, Ante Grgin, Emir Nuhanović i Mate Bekavac.
Član je Internacionalne klarinetske asocijacije, a osnovni akademski studij na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Odsjek - klarinet u klasi mr. Ante Grgina završio je 2003. godine.

Trenutno pohađa postdiplomske studije na FMU u Beogradu u klasi mr. Ante Grgina.

Marko Altman rođen je 4. oktobra 1991. godine u Beogradu. Sa sedam godina upisuje nižu muzičku školu Stanislav Binički u Beogradu, Odsjek klavir u klasi profesorice Ksenije Shijan.

U narednih šest godina učestvuje na mnogim takmičenjima, dok 2004. godine upisuje Srednju muzičku školu Kosta Manojlović u Zemunu u klasi prof. Vesne Martinovski.
U srednjoj školi također učestvuje na mnogim takmičenjima gdje ostvaruje vrlo zapažene rezultate.

Nakon srednje škole upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, Odsjek - klavir u klasi doc. Ljiljane Vukelje te diplomira 2013. godine, nakon čega upisuje postdiplomske studije u klasi doc. Ljiljane Vukelje.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice