TUZLARIJE - KULTURA

22.02.2014.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Održana promocija knjiga „Doušnici“ Nikole Ivanovića i „Na kraju duge“ Emine Vujašević


U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i Udruženja građana ESSEGG, Osijek i „Hrast“ Gunja, sinoć je u tuzlanskoj biblioteci upriličena promocija knjiga „Doušnici“ autora Nikole Ivanovića i „Na kraju duge“ mlade autorice iz Srebrenika, Emine Vujašević. Pored autora, o knjigama su govorili pjesnikinja Sadžida Mujezinović i Ilija Matić, predstavnik Udruženja građana „Hrast" iz Hrvatske.

Tuzlarije


- Prva moja knjiga objavljena je 2011.godine pod imenom „Prsten vječnog prijateljstva“, dok je „Na kraju duge“ moje drugo djelo i predstavlja sklop proze i poezije. U njoj se govori o završenom djetinjstvu, mirisu tamjana, zapaljenim svijećama i mislima koje jasno ukazuju na tmurnu stranu ovoga života. Ovom prilikom zahvalila bih se gospodinu Matiću kao i Uduženju u ime svih nas mladih stvaralaca na ukazanoj prilici i podršci kojom su omogućili da naša djela ugledaju svjetlo dana, kazala je mlada autorica Emina Vujašević, inače učenica Gimnazije „Ismet Mujezinović“.

O Emininom književnom stvaralaštvu, o motivima koji dominiraju kao što je prolaznost života, vrijeme koje se ne može zaustaviti, svijet pun laži u kojem treba prepoznati istinu, govorio nam ¬¬je Ilija Matić, predstavnik Udruženja građana „Hrast" iz Hrvatske.

- Kroz krhotine sjećanja na sretne i nesretne doživaljaje iz Eminine duše teku pjesme. Nepresušena energija, umijeće oslikavanja svijeta oko sebe, od kojeg ona vrlo često bježi itekako svjesna da život nije bajka. Pjesmama hrani svoju tugu. U njima govori o ljudima koje voli i koji joj nedostaju, iznosi svoja razmišljanja o smislu i besmislu života, otvara bašču svoje duše bez imalo ustručavanja, otvarajući čitatelju svoj svijet, koji stanuje negdje iz sjaja njenih očiju. Njen pjesnički senzibilitet prisutan je u svakom segmentu života. Ona takoreći „diše“ kroz pjesme. Otvorenost sa kojom piše ne odstupa od realnosti svjesna bezizlaza svakidašnjice, kazao je promotor Ilija Matić.

Tuzlarije


Nakon što je upriličeno predstavljanje djela "Na kraju duge" uslijedilo je predstavljanje knjige „Doušnici“ autora Nikole Ivanovića. Riječ je o djelu koje je koncipirano po formuli pravljenja tiražnih novina. Red seksa, red kriminala, red politike i opet tako... Knjiga je nastala iz jednog razgovora, na nagovor tuzlanskog glumca Muharema Osmića.

- Moja knjiga „Doušnici“ je dobrim dijelom autobiografskog karaktera, ali je i u dobroj mjeri naslonjena na roman Derviša Sušića „Uhode“. „Dežurni“ krivac za nastanak ovog mog djela je svakako tuzlanski glumac kojem sam se u jednom razgovoru „izlanuo“ da me godinama proganja ideja da napišem knjigu ili priču o cinkarošima službe državne bezbjednosti bivše Jugoslavije, na što je Osmić kazao da već dvadeset godina traži nekoga da izvrši dramatizaciju Sušićevih „Uhoda, a ja sam mu na to rekao da ne postoji takav stručnjak jer taj roman nije primjeren za dramatizaciju. Ja sam pokušao da napišem nešto slično, kazao je autor ove knjige, Nikola Ivanović.

O značaju i važnosti ovoga djela, te što ono kazuje, preslikava govorila nam je pjesnikinja Sadžida Mujezinović.

- Ponesen Sušićem, pisac nam u romanu pruža pregršt velikih i poučnih priča, nerijetko ljudi u alkoholiziranom stanju, ali i onih koji su trezveni i svjesni. Aktuelni likovi su s jedne strane visoko pozicionirani i cijenjeni ljudi, a s druge strane mudre, prepredene i na sve spremne osobe. Bez obzira što su svi isti, kako je to Sušić rekao - Gospoda strepe jedan od drugog, ili kako to naš pisac kaže – Niti se vole, niti se međusobno cijene, ali upleteni u beskrajno kolo vražijeg kriminala moraju igrati u njemu, jer samo se tako mogu, bar za neko vrijeme, od hapsane sačuvati, glasile su riječi promotorice Mujezinović.

Ilija Matić, predstavnik Udruženja građana „Hrast" iz Hrvatske, govorio nam je o saradnji nastaloj između navedenog Udruženja i samog autora, te nam prezentirao i viđenja drugih recezenata ovoga djela.

- U zreloj životnoj dobi, obogaćen osobnim iskustvom novinara i urednika, akademski obrazovan, kozmopolitski opredjeljen Nikola Ivanović javlja nam se sa svojim prvijencem, romanom „Doušnici“. Zamjetno je, odmah na početku, da autor ovoga djela nije samo kvalitetan novinar i omiljeni urednik, već da se itekako dobro snalazi u pripovijedanju, ovoga puta kao autor vlastitog štiva. Roman je iznimno uzbudljiv, i to u više razina. Odmah na početku, pa tokom cijelog teksta uočljivo je da Ivanović nije samo vrstan novinar, već da se odlično snalazi i nestvarnom lakoćom oblikuje čudesno tkanje i ovakve vrste literature. Njegov roman ili štivo, gotovo je prilagođeno za adaptaciju filmskog scenarija ili dramatizaciju kazališne predstave. „Doušnici“ su višeslojno štivo iz više razloga. Najuzvišenije (u ljudskom poimanju) je autorska vještina da međusobno uplete, još uvijek, tabu temu i metafizički najsnažniju ljepotu iz romana „Uhode“, Derviša Sušića, koji međusobno korespondiraju i govore jedno o drugom. Odnosno odlomci iz „Uhoda“ govore o stanju duha jednog podneblja, a „Doušnici“ o (ne)moralu tog istog podneblja, zaključio je za kraj Ilija Matić.

Osmrtnicama ba smrtovnice