TUZLARIJE - KULTURA

24.02.2014.
Foto / Video
Balet se vratio u Tuzlu


Balet je jedna od najstarijih plesnih tehnika koja je temelj svim ostalim plesnim stilovima. I u Tuzli možete ostvariti neispunjene snove, ali samo ako je taj san bio da postanete balerina. U Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla u školskoj 2013/2014.godini otvoren je odsjek baleta. Trenutno ovaj odsjek pohađa jedanaest učenica, a časovi se održavaju u prostorijama GKUD Bosna u Tuzli.

- Djevojčice idu i na časove solfeđa – to je obavezni dio nastavnog plana i programa za male balerine jer u baletu je, pored učenja tehnike pokreta, bitno razviti i osjećaj za ritam i za muziku općenito. Balet je ustvari pričanje priče pokretima koji prate muzika – najljepše pleše balerina koju muzika „nosi“ – kaže Mela Softić, profesorica klasičnog baleta koja je iz Sarajeva preselila u Tuzlu kako bi podučavala male balerine.

Zanimljiv je i podatak da je u 60-tim godinama prošlog stoljeća u Tuzli postojala baletna škola, pa je onda ugašena

- Po meni je prelijepo što se ovaj odsjek otvorio i u Tuzli, jer je šteta nemati baletne predstave i baletski ansambl u svom gradu. Kada ove male princeze završe školu moći će pokazati Tuzlacima baletske tačke i zapravo ih podsjetiti koliko je balet naprosto prelijepa umjetnost – dodaje Softić.

Naša ekipa uvjerila se na licu mjesta u virtuoznost balerina koje obećavaju. Pogledajte...



Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice