TUZLARIJE - KULTURA

27.02.2014.
Izložba i program posvećen Danu nezavisnosti
˝Tuzla na starim fotografijama – otrgnuto od zaborava˝


Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona u saradnji sa učenicima i nastavnim osobljem Gimnazije “Ismet Mujezinović”, Gimnazije “Meša Selimović” i OŠ “Pazar” iz Tuzle, prigodnim programom obilježili su Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Učenici navedenih škola izveli su recitale posvećene Bosni i Hercegovini, a program je obogaćen i sa nekoliko muzičkih tačaka. Također, učenici su prisutne podsjetili na 29. februar i 1. mart 1992. godine, kada je održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno - glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.



U okviru obilježavanja 60 godina postojanja i rada Arhiva u Tuzli, upriličeno je i otvaranje izložbe “Tuzla na starim fotografijama – otrgnuto od zaborava”.

- Ova izložba predstavlja samo jedan dio kulturnog naslijeđa Tuzle. Naša fotografska zbirka je po kvalitetu i kvanitetu jako bogata, i posjedujemo više od 70.000 fotografija. Sjećanje na graditeljske dragulje možemo naći još na požutjelim fotografijama. Značajan broj istih čuva se u Arhivu Tuzlanskog kantona. Stoga smo odlučili da na ovaj način predstavimo iste, te na trenutak otrgnemo od zaborava sjećanje na staru Tuzlu koje više nema - rekao je direktor Arhiva TK Izet Šabotić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Inače, ova godina je godina jubileja u Arhivu Tuzlanskog kantona.

- Obilježavamo 60 godina uspješnog rada i djelovanja Arhiva TK. U zalaganje i trud utkano je dosta znanja, a sve sa ciljem da se sačuva pisano kulturno naslijeđe Tuzle i šire okoline. S ponosom kažem da su uposlenici Arhiva svih ovih godina izvršavali svoju misiju, tako da je Arhiv danas jedan hram kulture, ustanova koja baštini vrijedno i značajno kulturno naslijeđe. Posjedujemo brojne tragove o našoj prološti koji sežu iz 16. stoljeća - dodao je Šabotić najavivši da će u narednom periodu biće priređni raznovrsni sadržaji, naučno-stručnog karaktera posvećeni jubileju Arhiva.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba “Tuzla na starim fotografijama – otrgnuto od zaborava” ostaje otvorena za posjetioce do 15. marta tekuće godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice