TUZLARIJE - KULTURA

01.03.2014.
Koncert Tuzlanskog kamernog orkestra
Treći jubilej kao poklon za Dan nezavisnosti
U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Međunarodnoj galeriji portreta je održan koncert klasične muzike u izvedbi Tuzlanskog kamernog orkestra, koji je ujedno proslavio i uspješnu godišnjicu postojanja i rada. Tuzlanski kamerni orkestar čini trinaest članova koji su svojom osobnošću stvorili cjelinu koja oslikava originalnost i ljepotu izvođenja klasične muzike.



- Ovo je naš treći koncert kojim smo obilježili i mali jubilej – godinu dana postojanja i rada, a i poklon našim sugrađanima za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Orkestar je uglavnom sastavljen od muzičara iz Tuzle, ali je ostvarena dobra saradnja i sa muzičarima iz drugih krajeva. Tako su na ovom koncertu, pored domaćih muzičara, orkestarski sastav upotpunili Fahrudin Strojil, kontrabasista iz Sarajeva i violončelo Marijana Prokić iz Leskovca. Inače su Tuzlaci, ali su svoje karijere izgradili u drugim mjestima – kazala je Nataša Kakeš, vođa Tuzlanskog kamernog orkestra.

Mnogobrojna publika uživala je u zanimljivim programom koji je bio sastavljen od poznatih klasičnih i modernih djela. Tako su se na repertoaru naša djela Pachelbela, Mozarta, Griega, Mussorgskog, Delibesa i Warlocka, a p.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlanski kamerni orkestar je osnovan u septembru 2012.godine. Orkestar na početku sačinjava trinaest muzičara, a moći će se tranformisati u različite kamerne sastave, kako bi se mogli organizovati koncerti različitih žanrova. Pošto Tuzla predstavlja regionalno sjedište i centar kulturnih dešavanja, od velike je važnosti bilo osnovati jedan reprezentativan orkestar, koji će na jedinstven način doprinijeti bogatstvu kulturnog života grada.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice