TUZLARIJE - KULTURA

01.03.2014.
Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Predstavljene dvije antologije Ante Zirduma


U tuzlanskoj biblioteci sinoć je upriličena još jedna promocija u nizu, na kojoj su ovaj put javnosti prezentirane dvije antologije „Slavin poj“, priče iz slavenske mitologije i „Izgubljene zvijezde“, stopjesmica bosanskohercegovačkih pjesnikinja, književnika Ante Zirduma.

Tuzlarije


O njegovom cjelokupnom književnom opusu govorili su promotorica Larisa Gasal, dr. humanističkih nauka iz područja književnosti i književnik Šimo Ešić, dok je moderatorica bila književnica Jagoda Iličić. Učešće u promociji uzeli su i autori i autorice priča i pjesama zastupljenih u navedenim antologijama, dok su neki od njih svoja djela prezentirali javnosti uz pratnju gitare Mirze Alibegovića.

Larisa Gasal, dr. humanističkih nauka iz područja književnosti govorila je o pojedinim pričama iz antologije i time dala kratak uvid o kakvom je zapravo sadržaju riječ.

- Antologija priča iz slavenske mitologije koju je priredio Anto Zirdum, sadrži mnoštvo prelijepih, kvalitetnih priča. Izbor priča koje sam načinila predstavljajući ovu antologiju ne kazuje da su odabrane priče bolje od drugih, već da za njih nisam izgubila bilješke tokom čitanja. Tako recimo kratka priča „Srebronja“ Rabije Mameledžija, svrstana je u kategoriju priča o božanskim bićima i kultovima. Fragment borbe bikova sa efektom slučajnog isječka iz života uzima primat u strukturi priče, a iščitava se i tumači na razini podteksta. Iz kategorije priča o božanskim bićima je i priča „Triglavov kompleks“ Adnadina Jašarevića, koja kazuje o jednom drugačijem poretku stvari, o hijerarhiji koju postavljaju „zdravi“ i „bolesni“ u različitim svjetovima, kazala je Larisa Gasal.

O kvalitetu i značaju djela Ante Zirduma govorio je književnik za djecu Šimo Ešić.

- Oduševljen sam što je autor ovako divne pjesme i priče okupio na jednom mjestu, u Antologijama priča iz slavenske mitologije. Izvor za priče koje potiču iz slavenske mitologije je odličan jer se u njima krije nešto mistično, tajanstveno, što bi privuklo i druge pisce da se bave ovom tematikom, kazao je književnik Šimo Ešić.

Tuzlarije


Na kraju promocije, kako to biva i običaj obratio nam se i autor Anto Zirdum, kazavši nešto više o nastanku svojih antologija.

- Razdvajati, izdvajati, suprostavljati i sučeljavati poeziju muškaraca i žene po bilo kojem osnovu nema nikakve logike. Ne želeći suditi i prosuđivati zašto je samo nekolicina poznatih ženskih imena pjesnikinja u BiH u odnosu na puno veći broj muških koji pišu poeziju, odlučio sam se tek napraviti uvid u stvarno stanje i tako sam još 1998.god. počeo pratiti poetsku produkciju žena, slagati svoja sazviježđa u kojima ima nekoliko vidljivih zvijezda, te mnoštvo manje vidljivih. Stopjesmica je koncipirana kao kronologija koja prati godine izlaženja prvih knjiga poezije, kazao je gospodin Zirdum.

U nastavku promocije autor je čitalačkoj publici pokušao približiti nastajanje druge zbirke priča "Slavin poj".

- Što se tiče moje druge antologije, zbirke priča „Slavin poj“, zamisao priređivača je bila da se pričama ilustrira bogastvo slavenske mitologije, slijedeći logiku sistematiziranog panteona, što do sada nikom nije uspjelo osim Vladimiru Nazoru, koji je to uspio uraditi kroz poeziju. Istina je da imamo priča od priznatih i poznatih autora, ali i nekoliko od autora koji u svojoj bibliografiji nemaju autorskih knjiga, ali su zastupljeni u mnogim zbornicima, a okitili su se i nagradama za svoje priče, kazao je autor ovih antologija Ante Zirdum.

Osmrtnicama ba smrtovnice