TUZLARIJE - KULTURA

08.03.2014.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Održana promocija knjiga Medine Džanbegović i Ivana – Branimira Papratovića


Tuzlarije


U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić" Tuzla, Udruženja građana ESSEGG Osijek, „Hrast" Gunja i Udruženja građana „Bagrem“ Gradište, u tuzlanskoj biblioteci upriličena je promocija knjiga „Bajka o krugu“ autorice Medine Džanbegović i „Gdje je ljepota?“ mladog autora iz Vrpolja, Ivana – Branimira Papratovića. O knjigama su govorili promotori Rašida Muhić, direktorica Doma kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj i Ilija Matić, izdavač i predstavnik Udruženja građana „Hrast" iz Hrvatske.

- „Bajka o krugu“ je zbirka pjesama u prozi koje su nastajale jedan duži period. Trinaest godina prošlo je od moje prve zbirke poezije, pišem i radim kao slobodni umjetnik, u domaćim i inostranim publikacijama, bavim se književnom kritikom, esejistikom, publicistikom, političkim i socijalnim analizama. Moja prva zbirka poezije bila je "Pepeljara i sedam opušaka" što asocira na bajku „Snježana i sedam patuljaka“. Umijeće je pronaći i zapisati dobre stvari za sve ljude, koje će ih približiti, koje će im pokazati da smo svi na ovoj planeti, kao u bajci povezani u krugu, istim precima i istom sudbinom, kazala je autorica Medina Džanbegović, ističući kako je recenziju za ovu njenu knjigu napisao rahmetli književnik Nedžad Ibrišimović, posljednja ikome napisana recenzja.

O Medininom književnom stvaralaštvu, o motivima koji dominiraju u njenom djelu govorila nam je gospođa Rašida Muhić, direktorica Doma kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj.

- Sam naziv knjige je njen stav prema životu, od sebe sebi, sve je beskonačno i sve je jedno, tako Medina razmišlja i bilježi, sve jasno, ali sve simbolično. Kod nje se sve isprepliće, i iskonsko i moderno, i ovo ovdje i ono tamo, i tuga i sreća, sve živi i sve umire, u savršenom krugu postojanja, s neprolaznom bajkovitom ljepotom stvaranja. Cijeli kosmos u duši, a opet duša tanana, sjetna, prepuna ljubavi za cijelu vasionu i sva bića koja tu ljubav prepoznaju i trebaju, tako recimo svoju stihozbirku „Bajka o krugu“ autorica započinje Odom ljubavi u 42 stiha posvećenu svom suprugu, kazala je promotorica Medinine zbirke Rašida Muhić.

Nakon što je upriličeno predstavljanje djela "Bajka o krugu" uslijedilo je predstavljanje knjige „Gdje je ljepota?“ mladog autora Ivana –Branimira Papratovića. Riječ je o njegovom prvijencu, koji je zahvaljujući pomenutim Udruženjima ugledalo svjetlo dana. O kakvom je djelu riječ najbolje govori recenzija Ante Pranjkića, koju je za ovu prigodu predstavio gospodin Ilija Matić.

- U svojoj prvoj zbirci Ivan pokazuje egzistenciju zaljubljenog romantičara zbunjenog pred prolaznošću vremena i krhkošću užitaka i sreće. Na trenutak susrećemo plačljive ode dirljivog akcenta jednog ranjenoga srca, eruptivnu snagu zahvata koja snažnom poetskom dikcijom i neizmjernim bogastvom oblika i ritmova povezuje nebo i zemlju, stvarnost i legendu, kozmičke promjene i pokrete duše. U pjesmama ovog mladog autora može se primijetiti da on nastoji iz svoga vlastitog iskustva izvući zaključke o mogućoj vezi između poezije i života, između pjesnika i sudbine jezika.


Osmrtnicama ba smrtovnice