TUZLARIJE - KULTURA

08.03.2014.
Jer zemlju čine ljudi
Promocija knjige, izložba i muzičko-poetski performans u Lukavcu
U organizaciji grupe "Lucido", "BMG" Bosanske medijske grupe, JU Javna biblioteka Lukavac i Omladinskog pokreta "Revolt" Tuzla, u galerijskom prostoru biblioteke u Lukavcu u petak je organizovana promocija knjige "Neurohirurgija bez anestezije“, muzičko-poetski performans "From Brčko with love" i izložba pod nazivom „Jer zemlju čine ljudi“.



Knjiga pod nazivom „Neurohirurgija bez anestezije“ je treće književno ostvarenje Dine Pore Porovića iz Sarajeva. O njegovom djelu govorila je profesorica Majda Zukić-Ribić.

Tuzlarije


Tuzlarije


- Dino Pora Porović je spoj umjetnosti u jednom, pjesnik, muzičar, čovjek koji komponuje i pjeva, jednom riječju Dino je sintetizam. Istančanim jezikom bosanskoga intelektualca sa širokim spektrom obrazovanja, individualnim stilom izmiksanim nježno-satiričnim opaskama, do Selimovićeve dubine o filozofskom pitanju nastanka i nestanka bića, Dino Pora Porović crta bosanskohercegovačkog čovjeka u knjizi „Neurohirurgija bez anestezije“. Oštrina zapažanja u tom crtanju je dovedena do tolike jačine da se induvidalno duhovno bosansko bogatstvo toliko isprepliće sa kolektivnim, a da ne primjetimo kad i kako se dogodilo – kazala je Zukić – Ribić.

Prema riječima Porovića radi se o knjizi kratkih priča.

- Kratke priče upravo iz razloga zato što današnji čovjek nema baš puno vremena da čita, osim ako nije na Facebook-u ili nekoj drugoj društvenoj mreži. Zato ja pišem u kratkoj formi – izjavio je Porović koji je u nastavku pročitao nekoliko priča iz svoje nove knjige.

Glasove ljubavi iz Brčkog donijeli su mladi i kreativni stvaraoci Emina Hajdarević i Ernad Osmić, koji su za sve prisutne izveli muzičko-poetski performans „From Brčko with love“.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U nastavku ove kulturne večeri uslijedilo je otvaranje izložbe "Jer zemlju čine ljudi". Riječ je o izložbi za koju su bili zaduženi članovi Omladinskog pokreta Revolt iz Tuzle, a kroz koju su željeli prikazati trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, te na koji način građani i građanke žive, da li su mladi aktivni ili pasivni, da li su ugrožena osnovna ljudska prava...

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Na izložbi su predstavljenje 54 fotografije od 16 autora i autorica sa područja sjeveroistočne Bosne. Podsjećamo da je istoimena izložba održana i u Tuzli, i da je bila takmičarskog karaktera. Pobijedio je sedamnaestogodišnji Tarik Dahić, učenik Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla. Drugo mjesto osvojio je Branislav Lukić Luka iz Lukavca, a treća nagrada otišla je u ruke Tuzlaku Mladenu Hamoviću.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice