TUZLARIJE - KULTURA

07.03.2014.
Međunarodna galerija portreta
Gitarski duo Kontaksakis i Ivanović nastupio u Tuzli
Povodom obilježavanja Dana žena, u Međunarodnoj galeriji portreta u petak je održan cjelovečernji koncert klasične gitare u izvođenju dua u sastavu Dejan Ivanovic i Mihalis Kontaksakis. Ivanović, koji je rođen u Tuzli a sada živi i radi u Lisabonu, i Kontaksakis, koji sa njim svira od februara 2004. godine, tuzlanskoj publici izveli su najljepše kompozicije namijenjene za gitarski duo.

Tuzlarije


- Nemam baš često priliku da sviram u svom rodnom gradu obzirom da živim u Portugalu. Rijetko kad dolazim u ove krajeve, a ovoga puta sam poveo kolegu Kontaksakisa iz Grčke. Mi smo se upoznali na jednom takmičenju 1998.godine u Rumuniji i počeli smo duo 2004.godine – izjavio je Dejan Ivanović.

- Dejan i ja ove godine slavimo deset godina zajedničkog rada i radostan sam što nastupam u njegovom rodnom gradu. Poseban osjećaj je i taj što sam sa Dejanom ostvario jednu od najbitnijih saradnji u mojoj karijeri. U Tuzli smo svirali 2006 godine, i sretan sam što smo ponovo tu – izjavio je Mihalis Kontaksakis.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Duo Kontaksakis-Ivanović (Mihalis Kontaksakis & Dejan Ivanović) osnovan je u martu 2004, nekoliko godina nakon njihovog prvog susreta u Španiji. Uprkos prostornoj udaljenosti (Atina – Lisabon) i solo karijerama, oni su sve vrijeme uspjevali da održe kontakt. Obojica su studirali kod profesora Darka Petrinjaka, Hoakina Klerća i Kostasa Kociolisa. Kao solisti, nastupali su na četiri kontinenta i osvojili brojne nagrade na takmičenjima (Andrés Segovia, Havana-Cuba, Dońa Infanta Cristina, Printemps de la Guitare, Sinaia, Volos...). Prvi nastup kao duo imali su u aprilu 2004. godine u Atini. Nakon nastupa koji je izazvao iznenađujuće jaku i pozitivnu reakciju, usljedili su i pozivi za buduće nastupe i izvođenja sa orkestrima. U Portugalu su zajedno sa Filharmonijom Beirasa (Aveiro, Portugal), a pod dirigentskom palicom maestra Antonija Vasala Lorenca, premijerno izveli čuveni Madrigal koncert Hoakina Rodriga. Nastupali su na značajnim festivalima, u poznatim koncertnim dvoranama i održali su serije koncerata (Gevelsberg festival – Nemačka, Sernanselle festival – Portugal, sala Megaron – Solun, Kulturni centar Belema – Lisabon, ciklus koncerata Guitarra Viva – Zagreb, itd.).

Tuzlarije


Njihov reportoar obuhvata ostvarenja koja su nastajala od baroka do avangarde i djela kompozitora poput Ramoa, Hendla, Skarlatija, Baha, Đulijanija, Sora, Fransea, Tedeska, Tomasija, Salvadora, Žolivea, Rodriga, Stivensona i Pjazole.

Djela Baha, Sora, Tedeska i Rodriga našla su se i na njihovom CD-u Les deux amis (Dva prijatelja), koji je 2010. godine izdala njemačka kuća KSGEXAudio.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice