TUZLARIJE - KULTURA

07.03.2014.
˝Revizor˝ premijerno izveden u Narodnom pozorištu Tuzla


Gogoljev Revizor, u režiji Dražena Ferenčine, sinoć je premijerno izveden u Narodnom pozorištu Tuzla.

Tuzlarije


Priča o revizoru koji stiže u mali, ruski provincijski gradić, neugodno je iznenadila načelnika i visoke činovnike iz instituacija sudstva, školstva i zdravstva.

Na sceni se nižu portreti korumpiranih, sebičnih, samoživih činovnika dobro uhodanog sistema upravljanja zasnovanog na mitu, korupciji i zloupotrebi položaja.

Tuzlarije


Svojevremeno je Gogolj napisao upustva onima koji će nekada izvoditi Revizora te naveo za Antona Antonovića - upravitelja grada: „Taj čovjek najvise brine da ne propusti ono što mu samo leti u ruke“.

Iako priča bolno razotkriva ljudsku prirodu, transformaciju osoba koje se primaknu moći i vlasti, sam komad je komičan.

S obzirom da je najvaljen tajni dolazak revizora, oni nakon spoznaje ko bi to mogao biti, počinju svoj program dočeka, podmićivanja i udovoljavanju želja čovjeku koji nije revizor.
Na taj način i otkrivaju ko su i šta su sve kadri uraditi da se učvrse svoje pozicije.

Tuzlarije


„Čemu se smijete? Sebi se smijete!" poznata je replika iz završenog monologa upravitelja grada, rečenog nakon otkrića da „revizor“ nije revizor.

Komad je bio prvo zabranjen, a onda je izazavo burne i kontraverzne reakcije. Prvi put je izveden 1836. godine u Sankt Peterburgu, a sinoć, 178 godina poslije, pred tuzlanskom publikom kojoj se, sudeći prema završnom aplauzu, komad dopao.

Tuzlarije


U predstavi glumi sedam glumaca Kazališta Virovitica i sedam Narodnog pozorišta Tuzla. Igraju: Mijo Pavelko, Blanka Bart, Elvira Aljukić, Siniša Udovičić, Nenad Tomić, Igor Golub, Elvis Jahić, Draško Zidar, Nermin Omić, Adnan Omerović, Mladen Kovačević, Antun Vrbenski, Nedim Malkočević, Nina Terzić /Aleksandra Demše,

Prva repriza
Petak, 7. mart 2014. godine u 19, 30 sati

Druga repriza
Subota, 8. mart 2014. godine u 19, 30 sati

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice