TUZLARIJE - KULTURA

06.03.2014.
Nesvakidašnja izložba Zdene Šarić Pisker
Umjetnička djela stvorena peglom i voštanim bojama
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, u velikoj galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla u četvrtak je otvorena izložba slika pod nazivom „Ženski svijet“, autorice Zdene Šarić Pisker. Ova Zeničanka slika peglom, umjesto kistom. Zvuči nevjerovatno, ali je moguće. U to su se uvjerili i posjetioci izložbe koji su imali priliku uživo da pogledaju kako nastaju radovi sa peglom.



Enkaustika je stara, zaboravljena tehnika slikanja voskom i predmetom koji je izvor toplote. Korištenjem voštanih bojica i obične kućne pegle kao slikarskog pribora osavremenjen je pristup ovoj tehnici koja u svijetu u posljednje vrijeme ima sve više poklonika. Zdena Šarić Pisker se za ovu tehniku slikanja zaintersovala prije tri godine. Kako nam je kazala, sve je počelo kao anti-stres terapija, a onda se zaljubila u ovu tehniku slikanja i vrlo brzo je shvatila da je talentovana.

Više o samoj izložbi, kao i načinu na koji nastaju radovi za naš portal govori Zdena Šarić Pisker.



Autorica iza sebe ima na stotine radova, a kako kaže, svoje znanje nesebično dijeli sa drugima. Ovo je njena treća samostalna izložba koja je dala retrospektivu dosadašnjeg stvaralaštva.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba će biti otvorena do 20. marta 2014. godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice