TUZLARIJE - KULTURA

06.03.2014.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Održana promocija knjige „Molitva za ljubav“ autora Mirnesa Modrića


U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla sinoć je upriličena promocija knjige „Molitva za ljubav“ mladog autora Mirnesa Modrića, dobitnika brojnih međunarodnih priznanja za književnost. U pitanju su novosadski festivali u organizaciji SSK-a, na kojim je učestvovao ovaj uspješni autor, na kojima je osvojio mnogobrojne nagrade.

Tuzlarije


"Molitva za ljubav" je Modrićev prvijenac čiju je recenziju napisao ugledni bosanskohercegovački književnik i novinar Mustafa Smajlović naslovivši je "Život uspješno pretočen u pripovijest".

- Mirnes Modrić će proznim prvijencem znakovitog naslova „Molitva za ljubav“ zasigurno obradovati čitaoce koji vole kratku priču modernog pripovijedačkog tkanja. Nakon pomnog iščitavanja svih priča, koje zbirku čine jednom prilično čvrstom romanesknom cjelinom, uz neizbježnu spoznaju čitalačkog užitka, mnogi će u ovakvom pripovijedanju naći i dio vlastite sudbine, pa i otud pojava pisca i njegove prve knjige su prijatno i zanimljivo otkrivanje u simboličnom značenju ove riječi, glasio je samo dio recenzije Mustafe Smajlovića.

Poslije promocije u Banovićima, Mirnes Modrić predstavio se i tuzlanskoj publici, kazavši nešto više o svojoj knjizi.

Tuzlarije



- Knjiga „Molitva za ljubav“ satkana je iz tri dijela kratkih priča. Prvi dio čine priče o ruralnoj komotnosti i seoskom životu- te o genezi porodice Memić, o porodici koju lome, a ona ipak ne popušta i zato gubi sve osim obraza, a obraz je najbitniji. Drugi dio čine opet priče o uvrijeđenosti, napuštenosti i ljubavnoj odbačenosti, dok treći dio sačinjavaju priče o „vlastodržcima“, „babama“ i „vođama“ i građanskoj ravnodušnosti, kazao je Modrić koji ističe da je većina njegovih priča okićena međunarodnim priznanjima, između kojih se ističe priča "Liberatio", napisana u čast Duška Trifunovića.

Pored autora prisutnima se obratila i profesorica bosanskog jezika i književnosti gospođa Fahrija Modrić, koja je goste počastila čitajući odlomke iz knjige „Molitva za ljubav“.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice