TUZLARIJE - KULTURA

11.03.2014.
Izložba Vilima Parića u Tuzli
Snaga epigonskog izričaja
Glavna podružnica tuzlanskog Hrvatskog kulturnog društva (HKD) “Napredak” i Franjevački samostan, organizovali su u utorak izložbu slika pod nazivom „Snaga epigonskog izričaja“, autora akademskog slikara Vilima Parića. Izložba je postavljena u Galeriji Kristian Kreković i sastoji se od 22 rada, koji su podijeljeni u tri različite tematike.

Tuzlarije


- Izložba u Tuzli je plod saradnje između HKD Napredak i mene, a ideja se rodila na prošlogodišnjoj Likovnoj koloniji Breške gdje sam uzeo učešće. Izuzetna mi je čast biti ovdje i zahvalan sam organizatorima na ukazanoj prilici za predstavljanje tuzlanskoj publici. Radovi su tematski različiti pa se tako može vidjeti sakralna umjetnost, zatim radovi sa Likovne kolonije Breške i slično. Obzirom da mi mladi umjetnici nismo egzistencijalno riješeni, prinuđeni smo da crtamo sve što nam dođe pod ruku. Uglavnom, kombiniram različite tehnike, a preferiram one koje se brže suše i koje su prilagođene mom načinu rada. – izjavio je Parić za Tuzlarije.

Tuzlarije


O Parićevim radovima, govorio je i Josip Mijić, asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

"Parićeve slike nisu ništa drugo nego epigonski vizualizirana njegova nutrina koju pred svojim i našim očima ogoljuje i prezentira. Postao je epigon svoje duše radeći konstatno jedne te istu sliku, a što je i logično obzirom da je on sam glavni protagonist svoje osobne poetike. Život po istini je Parićev životni i umjetnički put koji rezultira već jasnim životnim stavovima i prepoznatljivom umjetničkom fakturom".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Biografija...

Vilim Parić je rođen 10.05. 1987. u Travniku. Srednju školu završio je u Čitluku 2006. godine. Magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru u klasi profesora Ante Kajinića. Trenutno pohađa doktorski studij "Ars sacra" na istoimenoj akademiji. Do sada je imao tri samostalne i petnaest zajedničkih izložbi. Dobitnik je stručne nagrade iz oblasti slikarstva na konkursu za apslovente i studente završnih godina raspisanog od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke 2010. godine. Također je član ULUBiH od 2013.

Vilimovi radovi krasit će zidove Galerije Kristian Kreković narednih četrnaest dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice