TUZLARIJE - KULTURA

10.03.2014.
Ornament ljubavi Fikrete Karić
U Bosanskom kulturnom centru Tuzla, u ponedjeljak je upriličena promocija četvrte knjige Fikrete Karić iz Vranovića kod Gračanice. Riječ je o knjizi pod nazivom ˝Ornament ljubavi˝, čiji je recezent književnik Isa Balkan.

Tuzlarije


Autorica Fikreta Karić je novom knjigom pokazala da i osobe sa posebnim potrebama mogu i trebaju biti ravnopravni članovi zajednice, s ciljem da svojim djelovanjem oplemeni svijet oko sebe. Njeno pisanje je način borbe sa teškom bolesti koja je prati od rođenja, celebralnom paralizom. Svojim knjigama nastoji vlastito duhovno osjećanje i vjeru podijeliti sa drugima. Spisateljstvo je na nju poziv koji joj i pored bolesti omogućava rad i ispoljavanje svog kreativnog bića.

Tuzlarije


- To je priča o dvoje mladih koji se vole. Radi se o osobi sa invaliditetom i bez invaliditeta koji su stupili u brak i stvaranju porodice. Želim da ta knjiga bude pokretačka snaga osobama sa invaliditetom, da pokaže da se zaista može uspjeti u životu. Imala sam 7. marta promociju u Mostaru, ovo je druga promocija, onda idem u Zagreb. Nadam se da ću održati promocije širom Bosne i Hercegovine. Voljela bih da se ova knjiga prevede na neki strani jezik jer zaslužuje široku publiku i nadam se da ću uspjeti u tome - kazala je Fikreta Karić.

Prema riječima recezenta Ise Balkana, Fikreta je preko glavnih junaka ovog romana poslala poruke univerzalne vrijednosti te se može primjetiti jedan subjektivistički stav autorice o glavnom junaku Amaru koji je također bio u kolicima.



Fikreta Karić rođena je 04.marta 1989. godine u Doboju. Svoje pjesme objavljuje u podlistku za djecu „Ammar“magazina za ženu i porodicu „Bosanska Sumejja.“ Prvi put pred širu javnost sa svojim djelima izlazi sa osamnaest godina. Prvu zbirku pjesama „Moji snovi“ objavila je 2008. godine, a potom i drugu zbirku pjesama“ Stihovi moje duše.“Smatra da su te dviije zbirke zapravo njen pečat kojim je potvrdila da i osoba sa posebnim potrebama može uspjeti u životu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Početkom 2012. godine objavila je i autobiografski roman „Djevojka sa bisernom suzom.“Promocije pomenutih knjiga održane su u različitim gradovima Bosne i Hercegovine kao što su: Srebrenica, Sarajevo, Mostar, Tuzla, Kakanj, Visoko, Srebrenik i mnogi drugi gradovi. U novembru 2012. godine sa svojim djelima nastupa i u Novom Pazaru. Fikreta je također dobitnica povelje grada Srebrenika za doprinos književnosti.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice