TUZLARIJE - KULTURA

15.03.2014.
Dani slovenske kulture
Otvorena izložba povodom Prešernovog dana


Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla, povodom obilježavanja Prešernovog dana, dana kulture Republike Slovenije, organizovalo je izložbu likovnih radova članova Likovne sekcije Udruženja, pod nazivom "Likovni pogled na svijet", koja je otvorena danas u Galeriji Mandžić u Tuzli.



U pitanju je 19.izložba članova Likovne sekcije, na kojoj su svoja djela predstavili autori: Nada Dobnik, Melada Huseinagić, Borka Jokić, Mustafa Beširević, Emir Hamzić i Vlatko Zimmer.

Tuzlarije


- Ovaj kulturni događaj posvećen je uspomeni na Franca Prešerna, velikog slovenačkog pjesnika. To je prilika da se ponovo podsjetimo na značaj njegovog doprinosa svim Slovencima kako na području jezika i kulture, tako i u politici. Njegove pjesme na slovenačkom jeziku su bile vodilja i pružale su vjeru slovenačkom narodu u borbi za slobodu i ravnopravnost sa svim narodima. Riječi iz njegove pjesme "Zdravljica" uzete su za tekst slovenačke himne – kazala je Dragica Tešić, predsjednica Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla.

Tuzlarije


Umjetnici su imali slobodu odabira teme, prema unutrašnjem osjećaju slobode stvaranja, odabirom boje i tehnike, moći čula boje i kompozicije. Svaki od umjetnika je svojim rukopisom izrazio posebnost, prepoznatljivost što doprinosi širini likovnog izražavanja, vizualnog oblikovanja, maštovitim kombinacijama boje i likovnih elemenata. Likovna djela, njih preko 40, su urađena slikom i skulpturom u tehnikama: crtež, akvarel, akril, ulje i vlastitom tehnikom, a skulpture žicom i raznim materijalima.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Jedna od autorica slika je i Melada Huseinagić iz Tuzle, koja je zanimanje za slikarstvo intenzivirala za vrijeme boravka u Arapskim Emiratima, gdje upija igru svjetla, orjentalne mirise i oblike. Logičan izbor tehnike za slikaricu je, kako kaže, bio akvarel. U tajne akvarela uvela ju je gospođa Margaret Handerson na tečaju slikanja u kulturnoj fondaciji "Abu Dhabi" gdje je izlagala svoje prve radove.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U kulturnom dijelu programa su učestvovali Ženski zbor "Slovenčice" pod dirigentskom palicom Lejle Mulaosmanović i uz pratnju Mirele Ibrahimović Mehanović na harmonici, te učenici škole slovenačkog jezika i kulture.

Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena do prvog aprila.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice