TUZLARIJE - KULTURA

15.03.2014.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Održana promocija knjige ˝Čaj od nane˝ Mehmeda Đedovića

U petak, 14. marta, u prostorijama Američkog kutka Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, održana je promocija knjige Mehmeda Đedovića ČAJ OD NANE. O knjizi su, pored autora, govorili i Jagoda Iličić, književnica, Omer Ć. Ibrahimagić, pjesnik i jedan od recenzenata i Đuro Škondrić, recenzent.

Tuzlarije


Škondrić je o ovoj knjizi rekao: „Đedović u svakoj od tridesetak priča Čaj od nane pokazuje da je vrstan pripovjedač, sa prepoznatljivim stilom, sa samo njemu svojstvenim načinom pričanja priče. To je proza veoma čvrste i logične fabule, sa dramskim nabojem, tako da plijeni pažnju čitaoca od prvog do zadnjeg retka. Iz svake te priče mogao bi se izvesti roman, jer se one mogu posmatrati i kao skice za ovu književnu tvorevinu.

Tuzlarije


On je i majstor dijaloške forme... Neću pretjerati, ako kažem da me njegova rečenica najviše podsjeća na Andrićevu.“

Tuzlarije


Autor je naglasio da je moralo doći do ove knjige, jer su interesi za tu vrstu pisanja na neki način bili rasuti posvuda u njegovom dosadašnjem stvaranju. Đedović je do sada objavio nekoliko knjiga priča i to: Tragovi, Osluškivanje, Kad se Bulbul vratio, Ćopak vodoravno... Za svoje pisanje Đedović je nagrađivan brojnim domaćim i međunarodnim književnim nagradama. Član je Društva pisaca BiH i aktuelni predsjednik Društva pisaca TK.

Izdavač knjige je tuzlanska izdavačka kuća Bosanska medijska grupa (BMG), a organizator promocije Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice