TUZLARIJE - KULTURA

15.03.2014.
Tuzlanska premijera pozorišne predstave „360 stepeni bijesa“
Pozorišna trupa Intimo Teatro Internazionale iz Milana, Italija, sa svojom aktuelnom predstavom "360 stepeni bijesa" dolazi u Tuzlu, Sarajevo i Zenicu.

BH turneja ovog italijanskog pozorišta počinje u Tuzli 19.03.2014. i to u Domu Mladih Tuzla, a predstava će biti izvedena u dva termina, prvi termin je u 14.00 sati za učenike i studente a drugi termin je u 19, 30 sati za građanstvo.

Tuzlarije


Predstava je rađena po istoimenom hit romanu italijanske spisateljice Elene Mearini i zasnovana je na njenoj borbi sa vrlo opakom bolesti - Anoreksijom a režiju predstave potpisuje Šemsudin Gegić, poznati dramski pisac i reditelj a dramaturg predstave je Emina Gegić.

Tuzlarije


Predstava je uvrštena u zvanični program 30. Internacionalnog festivala "Sarajevo, Sarajevska Zima 2014." gdje će gostovati 20. 03. 2014. godine (Pozorište Mladih Sarajevo), a narednog dana, 21. 03. 2014. godine predstava će biti prikazana i zeničkoj publici u sklopu obilježavanja obilježavanja manifestacije "Zeničko proljeće"(Bosansko narodno pozorište Zenica).

Tuzlarije


Jednu od glavnih uloga tumači i poznata italijanska prima balerina Mary Garret, a koreografiju je pripremao Michele Villanova, prvak baleta Milanske Skale.

Tuzlarije


O predstavi:

“Protagonistkinja, Talijanka Vera je djevojka koja iz bijesa prestaje da jede. Ponor njene bolesti je proguta i ona postaje zatvorenica vlastitih misli koje joj neprestano ukazuju na nezgrapnost njenog izgleda, te joj ne dozvoljavaju da prihvati svoje tijelo.Sjećanja se miješaju sa javom i dodiruju sa prisilnom-ratnom anoreksijom građana tokom hiljadu-dnevne agresivno-vojne opsade Sarajeva, a sve iz protesta i sa nadom da se shvati šta je to što može jednu ženu natjerati da se mrzi, da prezire sve na sebi osim vlastitih kostiju.”

Igraju: Mary Garret, Laura Formenti, Paola Crisostomo, Gianni Ascione,
Libero Stelluti, Annalisa Esposito, Simone Soya, Massimo Garritano

Izvođenje predstave će pratiti video projekcija sa prevodom, s obzirom da se predstava izvodi u originalnom formatu, na italijanskom jeziku.

Osmrtnicama ba smrtovnice