TUZLARIJE - KULTURA

19.03.2014.
Vez po klavirskim tipkama
Tuzlanski pijanisti priredili nezaboravno veče

Tuzla je grad koji se oduvijek mogao pohvaliti talentovanim mladim muzičarima. Pokazalo se to i sinoć, u Bosanskom kulturnom centru, gdje je održan koncert učenika Osnovne i Srednje muzičke škole, koji pohađaju Odsjek za klavir u klasi profesorice Slađane Dedić. Nastupilo je ukupno deset učenika.



- Veoma sam ponosna što mogu cijelu klasu da predstavim na ovom koncertu. U pitanju su učenici koji su prošli čitav jedan put u obrazovanju na klaviru. Na ovom koncertu nastupili su učenici od deset do osamnaest godina, a kao gosti profesori iz naše škole. U narednom periodu naši đaci će uzeti učešće na brojnim takmičenjima. Pripremljeno je dosta raznolikog repertoara, pa je ovaj koncert ujedno i uvertira za predstojeće nastupe – kazala je profesorica Slađana Dedić.

Tuzlarije


Nadira Ajanović, učenica Srednje muzičke škole, je već priredila pet solističkih koncerata. Iza nje je veliki broj nastupa, državnih i međunarodnih priznanja i nagrada.

- Drago mi je što je profesorica Dedić odlučila da napredak i rezultate svih svojih đaka predstavi javnosti. Koncert je bio nešto duži od uobičajenih koncerata ovog tipa, ali mislim da je divno što su svi imali priliku da pokažu sve što znaju. Publici sam se predstavila sa četiri solo i jednom kamernom kompozicijom i nadam se da su svi uživali – kazala je Ajanović za Tuzlarije.

Tuzlarije


Na koncertu je bila zastupljena klavirska muzika svih epoha. Zavidno znanje i umijeće muziciranja pokazali su: Benjamin Goletić, Lejla Lugavić, Kanita Mujačić, Amila Rančić, Nadira Ajanović, Nudžejma Huseinagić, Melika Demirović, Hamid Ahmed i Iman Jahić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Pored učenika, publika u BKC-u je imala priliku i da posluša goste koncerta, profesore u Muzičkoj školi: Dženanu Huseinagić (solo-pjevanje), Aminu Koldžo (violina) i Borisa Mandušića (klavir). Posebne gošće ove večeri bile su balerine Osnovne muzičke škole Tuzla. Bio je ovo njihov prvi javni nastup, s obzirom da je Odsjek za balet otvoren tek u ovoj školskoj godini.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Virtuozne izvedbe mladih muzičara oduševile su sve posjetioce u Bosanskom kulturnom centru. Nakon zadnje tačke, svi akteri ovog koncerta nagrađeni su zasluženim aplauzom.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice