TUZLARIJE - KULTURA

18.03.2014.
Neveseli Weseljaci


Tuzlarije


Polaznici i rukovodioci PMT, Pozorišta mladih Tuzle, već tradicionalno, cijelih deset godina, raduju, ostavljaju bez teksta, podučavaju, odgajaju, zabavljaju i što je najbitnije - progovaraju.

U povodu svog 10.rođendana svaki dan darivaju poklonicima glume, muzike, plesa pregršt izuzetno slikovitih, razigranih scenskih prikaza, predstava. Jedna od njih je i Weseljaci, ili kako rekoh u naslovu „neveseli Weseljaci“!

Predstava koloritnom scenom, muzikom i pokretom prikazuje romsku skupinu pri čemu, samo na trenutak, nameće onu ustaljenu, predrasudama okovanu sliku koju imamo o Romima - vječitim putnicima, onima koji žive od danas do sutra. Ipak, i pored izuzetno komičnih scena koje su izazivale buru smijeha, priča koja se odvija iza tog vizuelno-auditivnog performansa je nevesela, sputana socijalnim problemima, gubitkom svakog ljudskog dostojanstva, optužujuća po društvo.

Tuzlarije


Fuco, „ofucani“ istrošeni lik, kojeg svi u njegovoj dobroti zloupotrebljavaju, u očaju, vođen lošim savjetima tragičnim činom ubistva, na kraju predstave, ustvari šalje poruku da su društveni problemi toliko ukorijenjeni da ih je nemoguće riješiti nastojanjem pojedinca. Fuco, kao i ostali likovi, često u predstavi gubi intonaciju, akcent karakterističan za romski narod, što nikako ne umanjuje vrijednost predstave. Naprotiv, upravo to odustajanje, ili zaboravljanje oponašanja Roma, ustvari šalje poruku da problematizirane pojave, nisu karakteristične samo za romsku populaciju, već da su sveprisutne u savremenom društvu. Predstava se, kako smo to već navikli od PMT, dotiče savremenih problema, korupcije, droge, prostitucije, ali i progona nad Romima. Neveseli Weseljaci. Kontradiktorno zar ne?! Upravo onako kakvo je i naše društvo. E, to je ono progovaranje, ukazivanje na problem, ali i na činjenicu da mladi ljudi u BiH, trebaju onaj nivo demokratičnosti, slobode govora i izražavanja, koje im je često uskraćeno ili što je još bolnije prešućeno, a koje im pruža Pozorište mladih Tuzle. Ono isto koje ih odgaja i podučava šta je „kič“, ono koje njih i njihove prijatelje izuzetnom snagom dovodi u pozorišta, koje ih uči da je umjetnost ta koje govori o onome što društvo neće i nesmije.

Topla preporuka svima koji nisu gledali Weseljake, a PMT-u: Bravo za hrabrost i entuzijazam!

A.Isanović

Osmrtnicama ba smrtovnice