TUZLARIJE - KULTURA

22.03.2014.
Foto / Video
Mujkić: Mladi Tuzle su naša sadašnjost!

Deseti rođendan Udruženja "Mladi Tuzle" i "Pozorišta mladih", nastavljen je u Bosanskom kulturnom centru retrospektivnom izložbom kostima pozorišnih predstava, premijerom filma „Mladi Tuzle – Mjesto sigurnog odrastanja“ i predstavljanjem himne.



- Izložbu smo nazvali retrospektivna jer ona podrazumijeva da naši današnji članovi nose kostime svih generacija unazad deset godina. Riječ je o 25 predstava u kojima je učešće uzelo 50 polaznika Dramskog studija. Vjerujem da je publici, našim bivšim i sadašnjim članovima, zadovoljstvo vidjeti nove mlade ljude u onim kostima kakve su oni nosili nekada. Svi eksponati su autohtoni, ništa nije dorađeno, nego su upravo onakvi kakvi su bili na zadnjoj verziji izvođenja predstava – rekao je Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja mladih Tuzle.

Tuzlarije


Nakon izložbe, pred mnogobrojnom publikom, održana je projekcija filma „Mladi Tuzle – Mjesto sigurnog odrastanja“. Film govori o nastanku i radu Pozorišta mladih Tuzle. U dokumentarnom filmu pojavljuju se mladi ljudi koji su učestvovali u samom radu, kao i svi oni koji su pomagali u realizaciji projekata.

Tuzlarije


- Ne smijemo zaboraviti da smo mi počinjali od parka, Slane Banje, kafića, gdje smo se sastajali, održavali prve probe i planirali buduće aktivnosti. Nismo imali neku značajniju podršku, nemamo je ni danas, ali smo sada sigurniji u sebe, vjerujemo da ono što radimo ima smisla to naši pokazatelji govore. Zbog toga smo i ponosni na naš trud i rad. Film ujedno šalje poruku da smo mi u ovom gradu i prostoru neko ko želi biti nadopuna obrazovnog, školskog, ali i onog kućnog odgoja. Mi zapravo pomažemo mladim ljudima da najprije budi svjesni sebe i svojih kvaliteta i mana. Mislim da naše pozorišne metode koje prođu svi članovi su značajne za bilo koju profesiju u budućem radu – istakao je Mujkić.

Poslije promocije filma predstavljena je himna mladih Tuzle. „Himna govori da smo mi mladi takvi kakvi jesmo, originalni, da ne želimo biti kopija bilo koga drugog i ne biti budućnost nego biti sadašnjost“, dodao je Mujkić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Treba naglasiti da ova mlada ekipa već deset godina svojim aktivnostima oplemenjuje tuzlansku i bosansko-hercegovačku kulturu i zaslužuju sve pohvale obzirom da se njihov radi uglavnom zasniva na volonterizmu i samofinansiranju, a rijetki su oni koji su već davno trebali prepoznati potencijal ovih mladih ljudi.

Manifestacija će biti završena 29. i 30. marta kada započinju sa radom radionice Dramskog studija za djecu i mlade u ˝Kući mladih Tuzle˝.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice