TUZLARIJE - KULTURA

22.03.2014.
Na drugu godišnicu od smrti mlade pjesnikinje
Banovići: Završeni Književni susreti ˝Lejla Avdić˝


U Banovićima su u organizaciji Udruženja "Moja generacija" održani prvi Književni susreti Lejla Avdić i dodijeljene novčane nagrade za najbolji učenički literarni rad. Na konkurs koji je raspisan na nivou Tuzlanskog kantona pristiglo je više od 60 radova učenika osnovnih škola.

Tuzlarije


Prema ocjeni žirija najbolji rad napisala je Ansela Alimanović iz živiničkog naselja Višća. Drugo mjesto i nagradu osvojila je Lejla Mustafić, a treća je bila Tuzlanka Lejla Malović.

Tuzlarije


Književnim susretima u Banovićima prethodilo je druženja djece i pisaca na promocijama dviju knjiga koje je napisala najmlađa banovićka pjesnikinja Lejla Avdić. Ona je prodajom svoje prve knjige finasirala vlastito liječenje, ali je 2012. godine u svojoj četrnaestoj godini umrla od raka. Građansko udruženje "Moja generacija" njenu drugu knjigu izdalo je uz pomoć Centra za kulturu i informisanje u Banovićima posthumno, a novac od prodaje obje knjige "Imam san" i "Kao san" usmjerava se u Fond organizacije „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ čije je sjedište u Sarajevu.

Tuzlarije


Tokom cjelodnevne manifestacije u četvrtak u Banovićima, književnici Hadžem Hajdarević, Safet Berbić i Ćamil Softić družili su se sa učenicima i nastavnicima osnovne škole "Seona" u Aljkovićima, kod Banovića, a potom su prisustvovali tevhidu u gradskog džamiji i na mezar Lejle Avdić položili cvijeće. Tokom Književnih susreta koji nose Lejlino ime prikazan je dokmentarni film njenom životu u kome je narator njezina sestra Elma. Učenici osnovne škole "Banovići" i Mješovite srednje škole u ovom gradu recitovali su Lejline stihove, te pjevali uz pratnju gitare.

- Književni susreti Lejla Avdić postat će simbolom ovog grada. Želimo da na ovaj način Lejla i dalje živi među nama. Zahvaljujemo se i jednom učeniku iz jedne osnovne škole iz Niša (Srbija) koji je također poslao svoj rad na konkurs. To nam daje za pravo da razmišljamo o internacionalizaciji sljedećih susreta. Hvala našim sponzorima, hvala svima koji su 20. marta, na drugu godišnjicu Lejline smrti, uoči svjetskog dana poezije, bili sudionici ovog lijepog događaja, kazao je pred publikom Književnih susreta Safet Berbić, romanopisac i član Udruženja "Moja generacija".

Lejla Avdić nosilac je najvišeg općinskog priznanja „Povelja općine Banovići“, koja je uručena posthumno 2012. godine na svečanoj akademiji upriličenoj povodom obilježavanja 10. septembra, Dana općine Banovići.

Azra Mešić


Osmrtnicama ba smrtovnice