TUZLARIJE - KULTURA

21.03.2014.
Zločin koji se ne smije zaboraviti!
Tuzlanska premijera filma „PrijedoRSko ljeto 92“

Tuzlanska premijera igrano-dokumentarnog filma „Prijedorsko ljeto 92“, autora Enesa Hotića, održana je u petak uvečer u Bosanskom kulturnom centru.

Film je utemeljen na nekoliko potresnih priča koje oslikavaju genezu ratnih dešavanja na području opštine Prijedor za vrijeme velikosrpske agresije. U filmu su zabilježeni autentični iskazi osoba koje su preživjele te zločine, a koji su“´pokriveni“ rekonstrukcijom događaja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Prema riječima Enesa Hotića, koji se prije projekcije obratio publici, nećemo pogriješiti ako kažemo da je Prijedor Srebrenica prije Srebrenice.

Tuzlarije


- Više od 53.000 Prijedorčana je za vrijeme agresije protjerano sa svojih ognjišta, dok je 31.000 Bošnjaka i Hrvata prošla kroz srpske logore. Više od 3.000 Prijedorčana je ubijeno samo zato što nisu imali adekvatna imena. Ubijeno je 256 žena i 102 djece. Ovo je film nakon kojeg apsolutno ne možete aplaudirati shodno tematici koju on tretira – rekao je Hotić.

On je naglasio da se u Prijedoru na neki način ponovila historija, s obzirom na to da je krizni štab te opštine 1992. naredio da svi Bošnjaci i Hrvati u javnosti moraju nositi bijele trake na rukavima, kao što su nacisti 1939. godine naredili poljskim Jevrejima.

Tuzlarije


Tuzlarije


Autor filma se osvrnuo i na otkrivanje masovne grobnice Tomašica u kojoj je pronađeno na stotine nevino ubijenih Prijedorčana.

- Svi mi ovih dana svjedočimo gorku i tužnu istinu o Tomašici. To je najveća masovna grobnica na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, ali je istovremeno toliko vješto, dobro čuvana tajna od strane naših komšija, koji su zasigurno znali čije kosti ova masovna grobnica krije. Ovaj dokumentarni film je priča o stradanju jednog nedužnog naroda, ali je on i svojevrstan amanet generacijama koje dolaze, kako se strašni zločini počinjeni u Prijedoru, Foči, Srebrenici, Višegradu i svim drugim gradovima više nikada ne bi ponovili – dodao je Hotić.

Pogledajte šta je još o filmu rekao Enes Hotić.



Film će biti prikazan i u Prijedoru, 31.maja kada se obilježava Dan bijelih traka u čitavom svijetu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice