TUZLARIJE - KULTURA

21.03.2014.
Održana promocija knjige
˝Imidž Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini˝

U Plavoj sali BKC Tuzla, pred brojnom publikom, održana je promocija knjige "Imidž Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini", autora autora dr. sc. Emira Džambegovića, a u organizaciji Muftijstva tuzlanskog. Promotori knjige su bili dr. Adnan Jahić (Filozofski fakultet u Tuzli), Ahmed ef. Hatunić (Behrambegova medresa u Tuzli) i autor, dok je mr. Midhat Čaušević imao ulogu moderatora.

Tuzlarije


Na samom uvodu promocije, Ahmed ef. Hatunić je istakao da je ova studija korisno djelo koje može služiti kao priručnik uposlenicima IZ i kao njihovo ogledalo u javnosti, a sve u cilju poboljšanja rada i imidža svih njenih struktura i autoriteta. Istakao je da ona može poslužiti i kao dobar vodič i priručnik svima onima koji se bave komunikacijom među ljudima i odnosima s javnošću.

Tuzlarije


U svom obraćanju dr. Adnan Jahić je ukazao da neki neki autorovi stavovi i prijedlozi možda mogu izgledati idealistički, intelektualistički, bez dovoljnog oslonca u stvarnim mogućnostima struktura IZ u BiH na planu organizacijskog preobražaja i reforme, ali i da je vidljvio da se „snaga i utemeljenost autorovih poruka sasvim sigurno zasnivaju na uvidima u obim nevolja koje IZ u BiH ima na polju plasiranja pozitivnog dojma o sebi, uz njegovo ovdje neupitno ljudsko i muslimansko htijenje i želju da se uočene deformacije otklone, a IZ nađe optimalni modus vivendi i modus operandi u savremenim raznolikim izazovima bremenitom civilizacijskom i društvenom kontekstu.“ Skrećući pažnju na važnost ove knjige, ali i kvalitet svijesti bh.muslimana o sebi samima, dr. Jahić je iznio neformalni prijedlog „da se za 10 godina od ove promocije organizaira jedna naučna rasprava o tome šta je još uvijek aktuelno, a šta nije, od onog što je autor, kolega Džambegović pisao u svom razmatranju imidža IZ u BiH.“

Tuzlarije


„Knjiga "Imidž Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini" otvoreno analizira imidž IZ u BiH i nudi konstrukutivne prijedloge za unaprijeđenje njenog djelovanja. U tom smislu očekuje da će imati uticaj ne samo na IZ u BiH, nego i na općenito na javnost da joj omogući sagledavanje kompleksnosti organizacije Islamske zajednice i izazove sa kojima se susreće“, istakao je autor.
Od januara 2014. godine knjiga je dostupna na prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine i preko interneta na adresi elkalem.ba. Izdavač je "El-Kalem", izdavački centar Islamske zajednice u BiH u Sarajevu.


E.Dž.

Osmrtnicama ba smrtovnice