TUZLARIJE - KULTURA

28.03.2014.
„Take three deep breaths“
Otvorena prva samostalna izložba Emira Šehanovića


U Ateljeu Ismet Mujezinović u petak je otvorena prva samostalna izložba Emira Esh Šehanovića iz Tuzle. Pod okriljem ove postavke, nazvane „Take three deep breaths“, tuzlanskim ljubiteljima umjetnosti predstavljeni su radovi koji su nastajali tokom protekle dvije godine. Umjetnik se bavio čudnovatim i okultnim, te posebno u Bosni i Hercegovini rasprostranjenim praznovjerjem i salijevanjem strave.

Tuzlarije


- Na jednom dijelu izložbe sam se predstavio sa kolažima, dok sam u drugoj prostoriji izložio radove koje sam posljednje uradio, a nedavno ih je imala priliku pogledati i publika u Švicarskoj. Svoje sam radove više puta izlagao van granica Bosne i Hercegovine, a ovo je moja prva samostalna izložba u Tuzli. Najviše me inspirišu bijela i crna magija, zapravo okultizam – rekao je Šehanović.



Prema riječima kustosice izložbe Sandre Bradvić, Šehanovićev izražaj je danas oblikovan nizom različitih umjetničkih polja djelovanja u kojima se kreće.

Kada su u pitanju novi radovi, pored već korištenih materijala i tradicionalnih mustri, autor je eksperimentirao sa tekstilima koje je sam dizajnirao.

Tuzlarije


- Nastali su uobičajeno obskurni trodimenzionalni radovi koje nije moguće definitivno odrediti kao zidnu oblogu, kolažu ili skulpturu. Razlog Šehanovićevog kretanja duž granice između primijenjene i vizuelne, te ulične umjetnosti može biti činjenica da je autodidakt. Inspiracija mu oduvijek dolazi iz neposrednog okruženja, te za provedbu svojih predstava koristi ono najbliže što ga okružuje. Umjesto da koristi medij kroz koji posredno posmatra i predstavlja svijet, materijal postaje medij, a medij materijal. Rani, figurativni crteži na otvorenom se stapaju sa nosećom arhitekturom: stepenice postaju zubi, zgrada postaje antropomorfsko biće, djelo postaje genius loci koji je moguće iskusiti i koji isto kao i naivni i jednostavni umjetnički izraz djeluje afirmativno i arhaično - kazala je Bradvić.

Ona je dodala da radovi predstavljeni u Tuzli svi kruže oko takozvanog “salijevanja strave”, vrlo rasprostranjenog paganskog običaja liječenja u Bosni i Hercegovini. "Cilj liječenja je oslobađanje pacijenta od strahova, trauma i unutrašnjeg pritiska i omogućavanje olakšanja. Obzirom na alate koje koristi iscjeljiteljica tokom tretmana – kao što su različita platna i olovo –, ali i na osnovu vlastitog interesa za tekstilni dizajn, umjetnik je radio i sa tradicionalnim i sa lično izrađenim tekstilnim mustrama", dodala je Bradvić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba „Take three deep breaths“ biće otvorena do 20.aprila.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice