TUZLARIJE - KULTURA

28.03.2014.
Sa Sonjom Jurić iz Mostara i Jagodom Iličić iz Tuzle
Upriličeno druženje na temu „Al´ je lijep ovaj svijet“

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla bila je domaćin književnom druženju na temu „Al´ je lijep ovaj svijet“ sa književnicom Sonjom Jurić iz Mostara i Jagodom Iličić iz Tuzle, dok su specijalni gosti ove manifestacije bili učenici osnovne škole "Sjenjak", sa svojom učiteljicom Žarmen Hamidović, ali i članovi Dječijeg književnog kluba „Mali princ“, kao i članovi literarne sekcije Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“. „Al´ je lijep ovaj svijet“ je još jedna tema u nizu planiranih i realiziranih događaja u okviru projekta "Čitajmo zajedno" koji je pod krovom Biblioteke pokrenuo Dječiji književni klub koji vodi književnica Jagoda Iličić.

Tuzlarije


Ovom prilikom čitale su priče, recitovale pjesmice, darovale nagrade i izvlačile pouke.

Književnica Sonja Jurić objavila je cijeli niz slikovnica, veliki je humanitarac i nerijetko prihode od prodaje darivala je djeci s poteškoćama u razvoju. Zahvaljujući njezinom angažmanu prikupljena su sredstva za kupovinu kombija za autističnu djecu iz Mostara, te su nabavljena potrebna pomagala dječaku koji je izgubio sluh...Njezine priče pomažu djeci razumjeti kako je važno prihvatiti i razumjeti druge i drugačije. Samo tako ćemo mirne duše moći reći "Al´ je lijep ovaj svijet".

Tuzlarije


- Kroz ovo današnje druženje predstavit ću svoj dosadašnji rad tuzlanskoj publici. Upoznat ću ih sa dvije svoje priče „More, nebo i zvijezda“ i „Pipo, najmanji medvjed na svijetu“, a riječ je o pričama koje imaju vrlo jaku i snažnu pouku, a to je „zaštita životinja“ i „kako vaspitati djecu da uvažavaju i prihvate različitosti“. Inače ja sam stalna saradnica mjesečnog dječijeg časopisa „Cvitak“, koji je prisutan i na ovom podneblju, a namijenjen je dječici od prvog do petog razreda osnove škole. U njemu objavljujem svoje priče, priloge i igrokaze. Objavila sam do sada deset naslova za djecu, od čega dvije priče, a ostalo su slikovnice, kazala je u svom predstavljanju gošća iz Mostara, književnica Sonja Jurić.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice