TUZLARIJE - KULTURA

28.03.2014.
Obilježavanje 65 godina Narodnog pozorišta Tuzla
Bez kulture nema društva


Tuzlarije


U povodu 65 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Tuzli, danas je održana press konferencija na kojoj su glumci govorili o svojoj profesiji, načinu na koji rade, kao i o uslovima u kojima se pripremaju i igraju predstave.

Tuzlarije


Sa žaljenjem su konstatovali da se na našim prostorima vrijeme dijeli na prije i poslije rata, a još je žalosnije da imamo više ratova koji dijele vrijeme i sjećanja ljudi koji ovdje žive.

Prva premijera u Narodnom pozorištu odigrana je 30. marta 1949. godine, od tada je odigrano ukupno 486 premijera. Prije zadnjeg rata u pozorišnom ansamblu radilo je 27 glumaca, sada ih radi 20. Uz sjajne glumce koji redovno osvajaju nagrade kako u zemlji tako i regionu, imamo i Akademiju dramskih umjetnosti ali i sve manje razumijevanja i sluha od strane nadležnih za pozorišne predstave i kulturu uopšte.
Da li su bila bolja vremena ili su bili bolji, drugačiji ljudi, pitanje je za diskusiju ali stanje je bilo bolje i nakon Drugog svjetskog rata nego sada.

Bilo je danas riječi i o Radoslavu Zoranoviću, legendi pozorišnog i kulturnog života u BiH, utemeljitelju i osnivaču mnogih kulturnih događaja i institucija.
Bio je predsjednik Zajednice profesionalnih pozorišta BiH, osnivač je pozorišnih festivala u Jajcu i Brčkom, dugogodišnji direktor Narodnog pozorišta Tuzla, član savjeta Dubrovačkih ljetnih igara i Sterijinog pozorja, narodni poslanik i čovjek koji je cijeli život posvetio pozorišnoj umjetnosti u BiH.

Program obilježavanja

U nedjelju (30. marta) na reperoaru Narodnog pozorišta su dvije predstave. Riječ je o veseloj jednočinki sa lutkama "Tri mačka i zakopano blago" i predstavi „LARY TOMPSON show must go on“. Ulaz je besplatan tako da je obilježavanje jubileja prilika da predstave pogledaju i oni koji to iz raznih razloga nisu mogli ranije.

Tuzlarije


Teško stanje

Prelijepa zgrada Narodnog pozorišta Tuzla vapi za uređenjem. Sanacuju fasade i unutrašnjosti uposlenici i posjetioci dugo čekaju, a kako je krenulo, proći će još dosta godišnjica prije renoviranja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Kao pokretač glumačkog angažmana često se spominju entuzijazam i ljubav, a da to nije uvijek dovoljno pokazuje i najavljeni štrajk dan nakon obilježavanja jubileja.

Do nekih boljih vremena glumci su kolegama čestitali rođendan Narodnog pozorišta uz želju da dočekaju da rade svoj posao bez brige o krovu koji prokišnjava.

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice