TUZLARIJE - KULTURA

02.04.2014.
Otvorena izložba ˝Mala retrospektiva 1989. – 2014.˝
Stvaralački prkos Ćazima Sarajlića
Portreti, enterijeri, aktovi, pejsaži i kompozicije samo su dio onoga što čini likovni opus Ćazima Sarajlića koji se može vidjeti na postavljenoj retrospektivnoj izložbi u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Izložbu pod nazivom "Mala retrospektiva 1989. – 2014.", kojom autor obilježava 40 godina umjetničkog rada, otvorio je Semir Fejzić, direktor BKC-a.

Tuzlarije


Prema riječima autora, izložba je rezultat njegovog minulog rada, vrlo intimna priča umjetnika sa svijetom koja se priča već 30 godina. "Priredio sam je, da tako kažem, kao stvaralački prkos ovoj sredini i šire. To su radovi nastali od kraja 80-tih godina do danas i na ovaj način sam skromno, pošto ljudi zaboravljaju, želio da obilježim svoj jubilej bavljenja kulturom", kazao je Sarajlić za Tuzlarije.

Pogledajte šta je još Sarajlić rekao o svom umjetničkom stvaralaštvu, ali i osjetite dio atmosfere koja je vladala tokom otvaranja izložbe.



U katalogu pripremljenom za izložbu, arhitekta Mujo Grbić je o stvaralaštvu Ćazima Sarajlića zapisao: "U svojoj duhovnoj biografiji koja traje skoro pola vijeka, Sarajlić je razumljivo prošao kroz različite utjecaje u izgrađivanju vlastitih shvatanja, a obrat izvan svakog ideološkog kodeksa i sa punom sviješću o potrebi samostalnog kreativnog djelovanja i zatomljene potrebe, koja je morala da se izvrši, desio se u vremenu krupnih društvenih previranja kada su ljudske sudbine bile sastavni dio opšte apokalipse. U ovoj Sarajlićevoj odluci ne treba tražiti izraz slobode, već nužnosti. To dramatično reagovanje, nije bez ustaljenih klišea u kome umjetnost u svom okrilju pruža stanje milosti i spasa, da bi vremenom postajala nadljudska teškoća, trud i muka ali i okrilje koje nudi puna satisfakcija u pojedinom ili ponekad u sveukupnom djelu. Sarajlićevo višedecenijsko iskustvo, galeriste, kustosa, kulturnog hroničara i prije svega posmatrača i saučesnika u ateljeima velikih tuzlanskih umjetnika, afirmativnim čini dilemu da posmatranje gledamo kao stvaranje, da tu nataloženu percepciju obogaćenu znanjem i istraživanjem pretoči u stvaranje i to stvaranje usmjereno ka onoj još nepoznatoj dimenziji koju će samo to stvaranje još rasvijetliti koje neće biti podražavanje ili refleksije, već zaista stvaranje u svom punom zamahu. Jasno, suvereno i zrelo od samog početka progovara umjetnička imaginacija i senzibilitet umjetnika".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


O autoru...

Ćazim Sarajlić je rođen 17. 06. 1948. godine u Tuzli, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Od 1968. do 1973. studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a od 1975. godine radio je kao kustos u Galeriji portreta.

Tuzlarije


Od 1987. do 1990. nalazio se na dužnosti direktora „Tuzla filma“ u Tuzli i bio je direktor Prvog međunarodnog festivala kratkometražnih i dugometražnih filmova.

Od 1990. do 2011. obavljao je dužnost direktora u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

Bavi se esejistikom i likovnom kritikom. Odlikovan je ordenom Viteza za umjetnost i književnost Ministarstva za kulturu i komunikacije Republike Francuske.
Studijska putovanja: Francuska, Italija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Austrija, Malezija, Makedonija i Bugarska. Član je ULUBiH – a i Udruženja likovnih umjetnika Bugarske, grada Loma. Živi i radi u Tuzli.

Izložba će biti otvorena do 10.aprila.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice