TUZLARIJE - KULTURA

02.04.2014.
Obilježavanje Dana otpora Tuzle
Najava koncerta horske muzike „Lege Artis“

U organizaciji Općine Tuzla i Gradskog umjetničkog Društva „Lege Artis“, 4. aprila u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 19 i 30, bit će održan koncert horske muzike povodom jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Tuzle, 4 april, Dan otpora u Tuzli.

Tuzlarije


Na koncertu će pored Mješovitog hora GUD „Lege Artis“ nastupiti i prijatelji GUD „Lege Artis“ učenici i profesori novoosnovanih odsjeka u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla (odsjeci za balet, saksofon, solo pjevanje).

Na repertoaru će se naći višeglasna horska djela, poznatih kompozitora kao i aranžmani za mješoviti hor tradicionalne muzike sa područja ex Jugoslavije. Ovo je ujedno predstavljanje repertoara koji su članovi hora vrijedno pripremali tokom protekle godine dana, a u svrhu odlaska na tri velika internacionalna takmičenja horova u Bijeljini, Ohridu i Vrnjačkoj Banji planirani za ovu godinu.


O Društvu,

GRADSKO UMJETNIČKO DRUŠTVO „Lege Artis“ osnovano je incijativom pokrenutom od strane grupe građana, ljubitelja horskog pjevanja. Društvo je dobilo pravni subjektivitet danom donošenja rješenja o registraciji br: UP1-06/1-05-011412/12, od 17.05.2012.godine. Sjedište društva je u ul. Kaldrma br. 2, u Tuzli.
Društvo je: neprofitna, nevladina, nestranačka, nereligijska i nezavisna organizacija koja kroz okupljanje građana svih uzrasta, osiguravanjem prostora i podrške za rad i izražavanje, afirmiše kulturu, vrijednosti demokratskog društva, i civilni sektor te radi na stavarnju, širenju i promovisanju manifestacija kulture.

Djelatnost Društva je: Stvaranje uslova za organizovanje, provođenje i razvoj kulture kroz angažovanje građana svih uzrasta u lokalnoj zajednici; unapređenje muzičke kulture kroz rad talentovanih muzičkih umjetnika; vokalno/vokalno-instrumentalno izvođenje muzičkih kompozicija domaćih i stranih kompozitora na raznim manifestacijama kulture u zemlji i inostranstvu; učestovanje na vokalno/vokalno-instrumentalnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu; organizovanje vokalno/vokalno-instrumentalnih takmičenja; pomaganje i usavršavanje neafirmisanih muzičkih umjetnika, i slično.

Društvo se, iako mlado, redovno predstavljalo na kulturnim manifestacijama u gradu Tuzli i šire. Moramo istaknuti nastupe na Baščaršijskim noćima u Sarajevu, V i VI. Internacionalnom festivalu horova Brčkom, Božićni kocerti u Tuzli, Svečane sjednice općinskog vijeća Tuzla povodom bitnih datuma u gradu, te na svečanoj sjednici Vlade Brčko Distrikta BiH povodom istog praznika te naš najznačajniji uspjeh 2 mjesto, srebrna medalja na XII horskom takmičenju u Bijeljini, internacionalnog karaktera. Mora se istaknuti i saradnja društva sa Kamerno-simfonijskim orkestrom BellArte iz Sarajeva, akademskim horom Muzičke akademije Sarajevo, te Kamerno-simfonijskim orkestrom iz Zenice.
U Društvu trenutno aktivno rade četiri ansambla: Mješoviti hor, Ženski hor, Muški hor. Društvo se finansira iz članarina članova Društva, te na taj način izmiruje obaveze za zakup prostorija u kojima obavlja svoju djelatnost.

Oficijelna web stranica društva je: www.legeartis.ba


GUD „LEGE ARTIS“ TUZLA

Osmrtnicama ba smrtovnice