TUZLARIJE - KULTURA

01.04.2014.
Promovisana knjiga “Muhuri” Nezira Čorbića
Odrastanje generacije iz Malkočevog sokaka
U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, sinoć je promovisana knjiga "Muhuri", autora akademskog slikara Nezira Čorbića iz Tuzle. O knjizi su govorile profesorice Vojka Vasiljević i Meliha Terzić te novinar Vitomir Pavlović, svi u ulozi recezenata.

Čorbić je "Muhuri" pisao više od dvije godine, a knjiga sadrži niz priča o ljudima iz njegove mladosti.

Tuzlarije


- Knjiga je podijeljena u dva dijela. Prvi dio se mora prvo pročitati da bi se razumjelo drugo poglavlje. U knjizi zapravo objašnjavam moj pogled na historiju koja se odvijala po Balkanu. Ko god je dolazio na ove prostore, prvo nam je prijetio vojskom, zatim oružjem, a na kraju nam je udarao muhure, odnosno pečate. Zato se i dan danas vrtimo u krug, ko na ringišpilu, ne znamo ni gdje smo, ni šta smo, ni čiji smo – rekao je Čorbić za Tuzlarije.

Tuzlarije


Profesorica Meliha Terzić kazala je da je Čorbićeva prva knjiga velika radost za nju, ali nije veliko iznenađenje. „To je zato što znam da slikar nije morao da napravi puno koraka da bi bio pisac. I književnost živi od slika, a autor ih je u ovoj knjizi baštinio iz Malkočevog sokaka. Naravno da on podrazumijeva cijeli grad, ali je divno što je on pisao o svom sokaku i to je nevjerovatno bogat materijal. Smatram da je ta unutrašnja fabula Malkočevog sokaka, koja je uokvirena naslovom „Muhuri“, srce knjige. U nju sve uvire, iz nje sve izlazi, a ona jednim dobrim dijelom, što je mene posebno oduševilo, predstavlja divan lirski roman o odrastanju jedne generacije dječaka u tom sokaku“, kazala je Terzić za Tuzlarije.

Ona je dodala da je Malkočev sokak bio vrlo bogat, ako se uzme u obzir kakve su talentovane generacije ljudi odrastale u tom dijelu Tuzle.

- To je zapravo bila čaršija u malom, malte ne da nisu morali da posežu za ostatkom grada. Dakle, tu je živjela generacija dječaka, njihova sreća je da ih je bilo dosta i da su bili prava klapa. Autor u knjizi opisuje i taj detalj govoreći da mu je klapa bila prvo društvo, odnosno njegova prva pripadnost, pored one u porodici. Odatle je ponio i temelje za svoje stasanje u životu. Smatram da je štivo pisano veoma zanimljivo, lepršavo i slojevito. Treba reći da je autor, inače, i vrlo duhovit, pa je tako mnoge dijelove u knjizi protkao šalama. Neki su odlomci antologijski i izuzetno su dobro napisani – istakla je Terzić.

Tuzlarije


- Nezirova knjiga, ubijeđena sam, dolazi iz potrebe svog autora da se tu nešto učini, da se pomogne da se prodrmaju sugrađani, sunarodnici, uspavane duše i duhovi i natjeraju da misle svojom glavom, da se trgnu i ne dopuste da im „Veliki brat“ unaprijed kroji ideologiju kao po mjeri skrojeno odijelo. Piščev glas je pun bunta i gnjeva, sarkazma kada se obrušava na one koji grabe vlast i tuđa imanja, liježu u još tople postelje svojih prethodnih vlasnika, šeretluka i svijetle ironije u pričanju zgoda iz djetinjstva, toplog lirizma u portretiranju stanovnika nekadašnje Malkočeve ulice – navela je u recenziji knjige profesorica Vojka Vasiljević.

Pogledajte šta je još rečeno na promociji knjige „Muhuri“.



Čorbić je uz knjigu priložio i muzički CD kako bi prezentirao i podsjetio pojedince na duhovno blago Malkočevog sokaka. Taj je sokak nekada obilovao nadarenim pojedincima, bilo da je u pitanju likovna primjenjena ili muzička umjetnost.

- Na našim sijelima posebnu atmosferu su stvarali pojedinci sviranjem i pjesmom, pa samo tako došao na ideju da sakupim koliko je bilo moguće muzičkih zapisa. U pitanju su fragmenti pojedinih pjesama, jer nismo mogli ni naslutiti da će se jednog dana pojaviti ova knjiga i CD. Uglavnom, važno je otrgnuti od zaborava naše lijepe uspomene – kaže Čorbić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice