TUZLARIJE - KULTURA

03.04.2014.
Pet decenija rada Faruka Ibrahimovića
Otvorena izložba fotografija ˝Metamorfoza realiteta˝

U organizaciji HKD Napredak Tuzla i Franjevačkog samostana Tuzla, u galeriji Kristian Kreković večeras je otvorena izložba fotografija „Metamorfoza realiteta“, tuzlanskog fotografa Faruka Ibrahimovića.

Tuzlarije


Ovom izložbom autor je započeo obilježavanje pete decenije umjetničkog rada na polju fotografije. Autor se ljubiteljima umjetnosti u Tuzli predstavio sa 25 radova, koji su nastali 2011. godine.

Tuzlarije


- Izložba je prikladna ovoj galeriji jer se radi o većim formatima fotografija, koji nisu baš toliko uobičajeni za izložbe u našem gradu. Fotografije su nastajale u zimu i u proljeće, što se može na neki način osjetiti i u samoj atmosferi na fotografijama. Svaka fotografija, barem se meni tako čini, predstavlja jedan mali prozor. Vi iz zatvorenog prostora posmatrate kroz taj prozor, a on je zamagljen. Zato sam i nazvao izložbu „Metamorfoza realiteta“ jer je došlo do promjene, loma slike na staklu i na rosi. Vidite samo figure, a ljude ne možete raspoznati - kaže Ibrahimović.

U katalogu pripremljenom za izložbu književnik Atif Kujundžić je napisao sljedeće: "Faruk Ibrahimović je ekspresivan lirik. Čovjek koji je duboko zamišljen nad usudom ovoga svijeta. Tražeći odgovore na brojna pitanja, on meditativno i refleksivno vizualizira stvarnost u nivou monopola sopstvenog oka, a fotografskim zapisom prenosi najjasniji i najdublji doživljaj osobne pikturalne imaginacije konkretnog prizora/prostora. Ibrahimovićev odnos prema stvarnosti je tragalački i očuđavajući. Uočene mogućnosti u pravilu iscrpljuje tematiziranjem osnovnog poticaja/motiva i opcijom koja njegov potencijal vizualizacije transformira do fotografije. Takav odnos otvara, širi, snaži i podstiče Ibrahimovićev inventivni fotografski senzibilitet. Od motiva do motiva, iz ciklusa u ciklus, Ibrahimović je snažniji, a njegov fotografski učinak djelatniji i značajniji. Njegov potencijal iskustva za svaki sljedeći zahvat – veći.”

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


O autoru...

Faruk Ibrahimović /1943., Brčko, BiH/, profesionalni prevoditelj – engleski jezik. Nekoliko knjiga i veći broj tekstova o fotografiji preveo na bosanski, a knjigu Nikole Marušića Historija fotografije u Bosni i Hercegovini do 1918. – preveo na engleski jezik. Ima raznovrsno pedesetogodišnje fotografsko iskustvo. Radio je u više foto klubova i na velikom broju seminara. Intenzivno se bavio novinskom fotografijom za list Naši dani. Priredio 28 samostalnih i sudjelovao na velikom broju zajedničkih izložbi. Nositelj je velikog broja priznanja, nagrada i zvanja. Od 1990. godine djeluje kao instruktor fotografije. Od 2002. godine ima zvanje AFIAP, a od 2007. godine i E.FIAP, koje dodjeljuje Međunarodna asocijacija za umjetničku fotografiju. Nosilac je najvišeg fotografskog zvanja u BiH – Majstor fotografije. Njegov put u kreativnoj fotografiji ostvaren je u rasponu od analogne fotografije i slajda do digitalnog fotografskog zapisa. Digitalnom fotografijom se bavi od 1986.

Svjestan procesa i značaja razvoja informatičkih tehnologija, Ibrahimović je jedan od pionira kompjutorske obrade fotografskog zapisa u Bosni i Hercegovini. Prvo, uvođenjem u kompjutorski program za obradu skenirane fotografije i slajda, a potom i digitalnog fotografskog zapisa. Na Ibrahimovićevom primjeru je u bh. razmjerama i najjasnije shvaćena ta plodonosna opcija i izuzetna mogućnost. Tako je Ibrahimovićava fotografija i nazvana photocomprint – što znači: fotografski zapis, kompjuterska obrada i realizacija na ink jet ili laserskom printeru.

Izložba ostaje otvorena do kraja mjeseca aprila.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice