TUZLARIJE - KULTURA

08.04.2014.
Održan koncert Borisa Tešića
Majstor gitare nastupio u rodnom gradu

U organizaciji Bosanskog kulturnog centra Tuzla, večeras je u Tuzli održan koncert pod nazivom “Romantična muzika za gitaru” u izvedbi svjetski poznatog gitariste Borisa Tešića. Uz magične zvuke gitare, publika u BKC-u uživala je u djelima kompozitora Augustina Barriosa i Francisca Tarrege.



- Drago mi je biti ponovo u Tuzli i po prvi put, nakon 20 godina, se predstaviti publici sa solističkim koncertom. Mislim da sam naslov koncerta sve govori. Ponekad dođe taj neki osjećaj i jednostavno se sve posloži da to ispadne onako kako jeste, i kako sam zapravo zamislio. S ovim repertoarom sam pokazao šta ja osjećam prema muzici i ovom instrumentu, zato sam upravo izabrao da odsviram djela od ova dva autora – rekao je Boris Tešić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ovaj talentirani gitarista je rođen u Tuzli 1983. godine, gdje je završio Osnovnu i Srednju muzičku školu u klasi profesora Predraga Stankovića, a potom nastavio školovanje u Londonu na Royal College of Music, u klasi profesora Garya Rayana.

Tuzlarije


Nakon studija u Londonu Boris nastavlja studije na Musikconservatorium-u u Maastrichtu, Holandija, u klasi Carlo Marchione-a gdje 2009. godine završava Master studij ocjenom 10 cum laude. Slijedi odlazak u Kassel, Njemačka, i usavršavanje u klasi Michaela Tröster-a.

Do sada je nastupao u BiH, širom Evrope i u SAD-u, a posebno se ističu nastupi na festivalima Forum Gitarre Wien, Bath Guitar Festival, London Guitar Festival, Edinburgh Guitar Festival, Dundee Guitar festival te Royal Festival Hall, Bolivar Hall-u kao zgradi UN-a u New York-u. Također je nastupao i sa orkestrima u Sloveniji, Španiji i Crnoj Gori. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice