TUZLARIJE - KULTURA

12.04.2014.
Izložbom i promocijom monografije:
Faruk Ibrahimović obilježio pet decenija rada

Tuzlanski fotograf Faruk Ibrahimović danas je izložbom „Faruk i prijatelji“ i promocijom monografije „PhotoComPrint“ obilježio pet decenija uspješnog rada. Međunarodna galerija portreta ugostila je njegove brojne prijatelje, a na svečanom otvaranju izložbe su govorili Mujo Grbić, Vojislav Vujanović i autor Ibrahimović.

Tuzlarije


- Lijepo je za svakog umjetnika kada dočeka jubilej kako bi svoju radost podijelio sa prijateljima. O svakoj fotografiji koja je izložena na izložbi bi se mogla ispričati priča, kako smo se upoznali i kako održavamo naša prijateljstva. Sve ove fotografije doživljavam kao da su se svi moji prijatelji sakupili ovdje da obilježimo moj jubilej – rekao je Ibrahimović.

On je dodao da je njegova prva fotografija bila izložena 1963. godine na republičkoj izložbi.

- Od tada sam aktivan u fotografskom svijetu, radim, snimam, često sam angažovan u ulogama žirija na međunarodnim izložbama. Također sam se bavio edukacijom mladih, ali zbog pada interesovanja više ne vodim fotoradionice. Obilježavanje jubileja je počelo nedavno kada sam se ljubiteljima umjetnosti predstavio sa izložbom „Metarmofoza realiteta“, a danas sam otvorio novu izložbu i promovisao monografiju. Završetak obilježavanja jubileja je u Brčkom, 24.aprila gdje ću se predstaviti sa izložbom „Posuđeno vrijeme“, dodao je Ibrahimović.

O stvaralačkom opusu Faruka Ibrahimovića govorio je i arhitekta Mujo Grbić.



Prema riječima umjetnika Ćazima Sarajlića, u proteklih pet decenija Faruk Ibrahimović je igradio autonomnu cjelinu unutar koje možemo razlučiti čitave cikluse koji daju predstavu o samom autoru, njegovim počecima i dometima koji su zavidnog estetskog, aksiološkog nivoa. „Cjelokupan njegov opus je validan dokaz njegovog stvaralačkog aktivizma. Zahvaljujući induvidualnoj pedantnosti većina tih fotografija – ciklusa je sačuvana: oni su dokument vremena u kojima Ibrahimović nije bio puki svjedok, nego aktivni učesnik i kreator vremena u kojem je stvarao i danas stvara. Može se reći da je on na najbolji način odgovorio izazovu vremena upoznavši ljepotu i muku stvaranja“.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


O autoru...

Faruk Ibrahimović /1943., Brčko, BiH/, profesionalni prevoditelj – engleski jezik. Nekoliko knjiga i veći broj tekstova o fotografiji preveo na bosanski, a knjigu Nikole Marušića Historija fotografije u Bosni i Hercegovini do 1918. – preveo na engleski jezik. Ima raznovrsno pedesetogodišnje fotografsko iskustvo. Radio je u više foto klubova i na velikom broju seminara. Intenzivno se bavio novinskom fotografijom za list Naši dani. Priredio 28 samostalnih i sudjelovao na velikom broju zajedničkih izložbi. Nositelj je velikog broja priznanja, nagrada i zvanja. Od 1990. godine djeluje kao instruktor fotografije. Od 2002. godine ima zvanje AFIAP, a od 2007. godine i E.FIAP, koje dodjeljuje Međunarodna asocijacija za umjetničku fotografiju. Nosilac je najvišeg fotografskog zvanja u BiH – Majstor fotografije. Njegov put u kreativnoj fotografiji ostvaren je u rasponu od analogne fotografije i slajda do digitalnog fotografskog zapisa. Digitalnom fotografijom se bavi od 1986.

Tuzlarije


Svjestan procesa i značaja razvoja informatičkih tehnologija, Ibrahimović je jedan od pionira kompjutorske obrade fotografskog zapisa u Bosni i Hercegovini. Prvo, uvođenjem u kompjutorski program za obradu skenirane fotografije i slajda, a potom i digitalnog fotografskog zapisa. Na Ibrahimovićevom primjeru je u bh. razmjerama i najjasnije shvaćena ta plodonosna opcija i izuzetna mogućnost. Tako je Ibrahimovićava fotografija i nazvana photocomprint – što znači: fotografski zapis, kompjuterska obrada i realizacija na ink jet ili laserskom printeru.

Izložba ostaje otvorena 22. aprila.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice