TUZLARIJE - KULTURA

09.04.2014.
Tuzlanska premijera monodrame ˝Ućerivanje˝


Četrdeset godina od premijere predstave „Oj živote“, bard bh.glumišta Josip Pejaković obilježio je premijerom predstave „Ućerivanje“, koja je u srijedu odigrana pred mnogobrojnom publikom u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Tuzlarije


Predstava „Ućerivanje“ na relaksirajući način govori o aktuelnom trenutku, o ljudima koji su danas na ulicama. "Njima nisu ućerali dobro, njima su zaćerali, a razlika između ućerivanja i zaćerivanja je velika", kaže autor. Pejaković dodaje da je njegov cilj bio da očuva „Oj živote“, ali ne s ponovnom postavkom ove monodrame nego s monodramom „Ućerivanje“ koja prati put glavnog junaka. Kao što je u "Oj, živote" bio nevin u zatvoru, sad je u "Ućerivanju" pametan u ludnici.

Tuzlarije


- Kad čovjek dođe u ludnicu, njemu glava mora biti prazna. Oni te ne mogu zaprimiti ako ti išta imaš u glavi, ne mogu te razdužiti, odnosno pustiti prazne glave. I šta onda? Oni ti moraju nešto ućerati. Samo takvog te mogu pušćat iz ludnice. Daklem, uđeš prazan a izađeš pun - dio je i glavna poruka Pejakovićeve monodrame.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Iza Josipa Pejakovića je 45 godina umjetničkog rada i rekordnih 3.000 izvedenih predstava, koje je na sceni vidjelo preko 850.000 ljudi, a putem malih ekrana još dodatnih tri miliona.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice