TUZLARIJE - KULTURA

28.06.2001.
DRAMSKI STUDIO BKC TUZLA
Kapetan Dzon Piplfoks

TUZLA - Na veliku radost malisana u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, premijerno je odigrana predstava za djecu Kapetan Dzon Piplfoks Dusana Radovica u izvedbi Dramskog studija BKC Tuzla.

Reditelj predstave je Armin Catic, student III godine Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli. Uloge u predstavi podijelilo je 12 djecaka i djevojcica, clanova Dramskog studija.

"Kapetan Dzon Piplfoks prica je o gusarskom kapetanu i hrabrim ljudima koji ploveci morima zapadaju u brojne neprilike. Postavljaju sebi za cilj da ubiju sedmoglavo cudoviste koje je haralo zutim kineskim morima. Kapetan Dzon Piplfoks svojom domisljatoscu ubija cudoviste, ali ne medjusobnim fizickim obracunima, nego rijecima”, kazao nam je Armin Catic i dodao da je ideja predstave da samo znanje, odnosno svakodnevni rad i ucenje mogu pobijediti cak i cudoviste (neznanje).

U predsatvi je koristena originalna scenografija koju radi prof. Hari Ejubovic, likovni umjetnik i scenograf, a muziku je odabrao Armin Catic. Djeca-glumci nosili su, takodjer, originalne i kostime iz fundusa Narodnog pozorista Tuzla.

Inace, Dramski studio BKC poceo je s radom 1998. godine. Prvi predavac bio je pokojni Miodrag Mico Mitrovic, koji je rezirao prvu predstavu Dramskog studija Alisa i ruza. Zbog iznenadne smrti Mitroviceve, Studio je kratko prestao s radom, ali poslije toga pod rukovodstvom Armina Catica nastavio djelovanje.

Danas Dramski studio broji 20 polaznika starosne dobi od 5 do 11 godina koji su u proteklom periodu imali priliku upoznati se sa osnovnim elementima i pojmovima pozorisne umjetnosti. Prema Caticevim rijecima, djeca su glumu prihvatila kao igru, sto je bilo i vise nego dovoljno za pocetak rada na novoj pozorisnoj predstavi.

A. D. S.

Priredio(la): admin                


Osmrtnicama ba smrtovnice