TUZLARIJE - KULTURA

06.11.2004.
Kultura
Napretkovi dani ´Dani kulture Hrvata Bosne i Hercegovine´ u Zagrebu
Glavna podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak Zagreb organizirat će u Zagrebu od 12. do 20. studenoga održati kulturnu manifestaciju pod nazivom Napretkovi dani ˝Dani kulture Hrvata BiH˝.


Ta se manifestacija organizira po prvi put, a kroz različite programe žele se predstaviti kultura Hrvata Bosne i Hercegovine i sama djelatnost Napretka.

Na Napretkovim danima sudjelovat će brojna imena iz kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih europskih zemalja. Na koncertu Napretkovih stipendista, koji će se održati u petak, 12. studenoga u muzeju Mimara nastupit će sopranistica Vedrana Šimić i Mihaela Soko, bas Berislav Puškarić, violina Ivan Kralj, violončelo Dora Kuzmin, glasovir Ana Dražul i Mario Čopor, a izvodit će se djela Schumanna, Zajeca, Boulangera, Gotovca, Sarasatea, Verdija, Klobučara, Horozića, Pejačević, Liszta i Tijardovića.

O Napretkovom izdavaštvu, u subotu 13. studenog u prostorijama Knjižnice i čitaonice ˝Bogdan Ogrizović˝, govorit će Ivo Pranjković, Mladen Vuković, Juraj Novosel.

Trećeg dana, u ponedjeljak, 15. studenog u Kulturnom centru Veleposlanstva BiH, otvorit će se izložba Suvremena umjetnost Hrvata Bosne i Hercegovine, a u glazbenom dijelu nastupit će Gertruda Munitić.

Spomen-ploča Nikoli Šopu bit će otkrivena u srijedu, 17. studenog u Deželićevom prolazu 17, a nakon toga će se u Kulturnom centru Veleposlanstva BiH održati i Glazbeno-scenski recital – poezija Nikole Šopa.

U petak, 19. studenog u Hrvatskom kulturnom klubu u Muzeju za umjetnost i obrt održat će se književna večer – Hrvatska književnost u Bosni i Hercegovini danas, na kojoj će sudjelovati Jozefina Dausbegović, Mirko Marijanović, Julijana Matanović i Cecilija Toskić.

Zadnjeg dana, u subotu, 20. studenog u Centru za kulturu ˝Trešnjevka˝ održat će se Večer folklora i tamburice, na kojoj će nastupiti brojne folklorne skupine Napretkovih podružnica iz Brčkog, Tuzle, Zenice, Kupresa, Beča, Bugojna, Graza, Uskoplja i Busovače. Manifestacija Napretkovi dani organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Priredio(la): cupo/bljesak.info                


Osmrtnicama ba smrtovnice