TUZLARIJE - KULTURA

16.04.2014.
Otvorena Revijalna izložba Udruženja likovnih umjetnika TK
Uz prisustvo brojnih ljubitelja umjetnosti u galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla u srijedu je otvorena Revijalna izložba Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Ovogodišnja postavka donijela je više od 130 radova, kako starih, tako i novih članova pomenutog Udruženja, koje svojevrsno predstavlja regionalnu asocijacija likovnjaka, koja svih ovih godina uspjeva da nesmanjenim intezitetom održava dinamiku izlagačke djelatnosti i veoma kvalitetnih i angažiranih izvangalerijskih aktivnosti.

Na izložbi su zastupljene skoro sve likovne tehnike, od skulptura, preko akvarela, ulja na platnu, pa do portreta.

- Ovo je naša 31 prva po redu izložba na kojoj su svoje radove predstavila 72 autora. Na izložbi se može primjetiti veći broj apstraktnih slika, eksperimenata, igre sa bojama, a uglavnom dominiraju svijetli tonovi - rekao je Samir Sufi, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika TK.

Novina je i to da su nakon 18 godina članovi ovog Udruženja dobili svoje prostorije uz svesrdnu pomoć Opštine Tuzla. "Potpisan je ugovor i uskoro treba da uselimo u novi prostor koji je smješten u blizini Doma književnosti. Bitno je da smo konačno dobili adresu, a mi ćemo kroz svoje aktivnosti opravdavati ukazano povjerenje", dodao je Sufi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


I pored ekonomske krize, koja je zahvatila sve pore društva, a posebno kulturni milje, Udruženje likovnih umjetnika i ovaj put uspjelo je svoj aktivizam izvući izvan izlagačkih prostora i senzibilizirati javnost za probleme kojim se bavi, postajući relevantan faktor u društvu kada je u pitanju kultura shvaćena kao skup svih materijalnih i duhovnih vrijednosti nastalih kao posljedica materijalne i duhovne intervencije čovjeka u prirodi, društvu i mišljenju.

Izložba za posjetioce ostaje otvorena narednih deset dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice