TUZLARIJE - KULTURA

19.04.2014.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Predstavljena tri nova naslova

U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i Udruženja građana ESSEGG, Osijek i „Hrast" Gunja, u velikoj sali tuzlanske biblioteke upriličena je književna tribina na kojoj su učešće uzeli Mirela Salković, mlada autorica iz Tuzle, koja se ovom prilikom javnosti predstavila sa svojim prvijencem, zbirkom poezije „Memoari jednog srca“, zatim autor Kemal Nurkanović iz Srebrenika sa romanom „Omča“ i autor Žarko Milenić iz Brčkog sa dramom „To je propast tvoja“.

Tuzlarije


Predstavljač svih ovih djela bio je Ilija Matić, izdavač i predstavnik Udruženja građana "Hrast" iz Hrvatske, promotor romana „Omča“ autora Kemala Nurkanovića bio je gospodin Ramo Džombić Učo, dok je moderatorica cjelokupnog programa bila Vesna Vujašević iz Srebrenika.

Kao sudionik u ovoj književnoj tribini bio je i mladi Musa Juveltino Mulavdić, učenik Medicinske škole iz Tuzle, a koji nas je upoznao pojedinačno sa učesnicima ove tribine, čitajući njihove biografije i odlomke iz teksta.

Tuzlarije


Prva je učešće uzela autorica Mirela Salković, koja se poezijom bavi zadnjih pet godina, a pjesme su joj objavljivane u novinama na području Tuzle. Ove godine, zahvaljujući pomenutom Udruženju uspjela je da objavi u Hrvatskoj svoju zbirku pjesama.

Ilija Matić, urednik i recezent, a ispred Udruženja građana „Hrast" iz Gunje, prisutne je uveo u predstavljanje djela ove autorice, a o kakvom je djelu riječ, najbolje govori recenzija Ljiljane Bedeniković, koju je za ovu prigodu predstavio gospodin Ilija Matić.

- Zbirka pjesama „Memoari jednog srca“, autorice Mirele Salković, dotaknula je one nježne vibracije opjevane ljubavi, sjetne, pomalo tužne, čeznutljivo opisane čudesno protkanom plavom bojom ljubavi. Boje u pjesmama Mirele Salković imaju posebno značenje, bilo da pjeva o ljubavi, bilo o rodnom kraju ili voljenome gradu. Njeno čitanje me natjeralo na pomisao da mlada autorica Mirela Salković, svojom prvom zbirkom pod nazivom „Memoari jednog srca“ prvenstveno nastoji zadržati uspomene na izgubljenu ljubav, iz čega proizlazi neizbježna patnja, a kroz stihove provlači poput gudala na violini sve svoje emocije, sve suze, sva nadanja, no isto tako čitatelju poručuje da je ona spremna za sljedeći korak. Jer, što je život, nego hodanje: prvo opreznim, malim, nesigurnim koracima, da bismo kroz spoznaju zakoračili čvršće i sigurnije u sljedeći korak.

Naravno, ako uopće uspijemo naučiti hodati, mnogi to nisu i nikada neće, kazala je u svojoj recenziji gospođa Ljiljana Bedeniković.

Kao drugi sudionik u ovoj književnoj tribni bio je autor Kemal Nurkanović, koji se ovom prilikom zahvalio svima onima koji su zaslužni da njegov roman „Omča“ ugleda svjetlo dana. Promotor Ramo Džombić Učo predstavio je javnosti ovo djelo, ali i je i sam autor iskazao svoje viđenje djela, ili kako je on to sam nazvao „Omča“ – iz mog ugla.

- Iz Nurkanovićeva romana vrlo izrazito izbija njegova umjetnička snaga neposrednog doživljavanja stvarnosti bosanske zbilje, a i šireg okruženja, u toku rata i u ovom poratnom periodu. On živo, oštroumno i duhovito, prodire u karakter i mentalitet bosanskog čovjeka, onog na vlasti, a i običnih podanika, i kome on uvijek prilazi s namjerom da do kraja razotkrije i ono što ovaj pokušava sakriti u sebi od javnosti i njezina javnog mnjenja. Pobuna protiv stanja o kome piše snažno je izražena njegovim ironičnim (satiričnim) stilom kojim se Nurkanovićeva riječ mora mjeriti s oba kraja, pa se ipak uvijek izmjeriti ne može. Nurkanović je neviđeni majstor za ironično oslikavanje atmosfere provoda ljudi na vlasti, njihovih sijela, krkanluka u kojima pokazuju, bez ustezanja, sav svoj primitivizam u kome se baškari palanački duh koji običnom čovjeku zagorčava život, kazao je promotor Ramo Džombić Učo u svojoj recenziji.

Tuzlarije


Kao treći učesnik ujedno i posljednji koji se javnosti predstavio na sinoćnjoj književnoj tribini bio je Žarko Milenić, autor drame „To je propast tvoja“. Autor je inače hrvatski i bosanskohercegovački književnik iz Brčkog, koji radi kao slobodan pisac, prevoditelj i novinar. Član je Društva pisaca BiH i Društva novinara BiH. Predsjednik je Književnog kluba Brčko distrikt i glavni urednik časopisa za književnost i kulturu "Riječ". Za dramu „To je propast tvoja“ Žarko Milenić je dobio treću (i jedinu) nagradu na natječaju Dramskog studija slijepih "Novi život" u Zagrebu, 1996. godine.

- Ono što ovu dramu ponajviše čini atraktivnom i za gledanje i čitanje, osim njene teme, je svakako humor koji nosi jedan od likova u ovom djelu u kojem je glavni nositelj Baka, inače alkoholičarka. Osim nje glavni je lik i njen unuk Ivan, narkoman, maturant koji ne bira načina da dođe do droge zbog čega će, na kraju, dobiti sidu i počiniti samoubojstvo. Ivanova djevojka Marija se svim silama trudila da pomogne Ivanu kako bi opet krenuo na pravi put, no nije uspjela u tome. S dramaturškog gledišta ovoj se drami nema što zamjeriti. U pitanju je majstorski napisana komedija koja ima tragičan završetak. Milenić u svojoj sjajnoj drami nastoji izbjeći patetiku i pretjeranu didaktiku. Njegova drama daleko bolje od bilo kojeg predavanja opominje kakvo zlo donosi uzimanje droge, mišljenje je čitalačke populacije, koja je imala priliku susresti se sa ovom knjigom, ali i gledati ovu dramu.

Priredio(la): NUB                


Osmrtnicama ba smrtovnice