TUZLARIJE - KULTURA

17.04.2014.
Kalesija
Promovisan roman Hazima Hadžića ˝Tvoje tijelo je moje tijelo˝
U Bosanskom kulturnom centru „Alija Izetbegović“ u Kalesiji danas je održana promocija romana "Tvoje tijelo je moje tijelo", mladog autora Hazima Hadžića. O sadržaju romana prisutne su upoznali Mehmed Pargan, književnik i novinar, Amela Isanović, profesor bosanskog jezika i književnosti te Rasim Hamidović, izdavač.

Tuzlarije


Hazim Hadžić je učenik četvrtog razreda Gimnazije "Meša Selimović" u Tuzli. Autor je ovim romanom pokazao da je itekako sposoban spoznati zamke društva u kojem živimo. Kroz mnoštvo zapleta, roman o govori o porodici, prokletstvu običnog čovjeka, samoći, izolovanosti, ljubavi i kako se u svemu tome snalazi glavni junak. Radnja romana se odvija negdje u dalekoj Engleskoj, no vrlo lahko se može načiniti komparacija sa dešavanjima kojima smo trenutno i mi okruženi.

Tuzlarije


„Tvoje tijelo je moje tijelo“ je treća po redu knjiga ovog mladog književnika.

- Pišem još od malih nogu, a moja prva knjiga ugledala je svjetlo dana 2009.godine. To je bila zbirka poezije „Pečat na vodi“. Nakon toga uslijedilo je objavljivanje romana „Zaljubljeni Oskar“ i sretan sam što danas prisustvujete promociji mog trećeg ostvarenja. Smatram da je roman „Tvoje tijelo je moje tijelo“ do sada nešto najzrelije i najpotpunije od mene, i mogu ga čitati sve generacije – rekao je Hazim Hadžić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


- Iako samo devetnaestogodišnjak, Hazim Hadžić u ruhu kriminalističkog i veoma uzbudljivog, napetog romana, pred čitaoce donosi, po tematici, zrelo modernistički roman satkan na temeljima egzistencijalizma i apsurda. Roman se bavi, savremenom čovjeku lahko prepoznatljivim pojavama, prije svega otuđenošću pojedinca od društva i porodice, besćutnošću, pretjeranom predanošću poslu, nejednakošću među ljudima, novcu kao prokletstvu, stradanju običnog malog čovjeka pred sistemima i korporacijama, propustima u zakonodavnom i zdravstvenom sistemu u kojem, u konačnici, kao i u stvarnom životu, strada samo obični, mali čovjek, sitni činovnik i službenik – kazala je profesorica Amela Isanović.

Pogledajte šta su još o romanu kazali autor Hadžić te promotori Mehmed Pargan i Amela Isanović.



Na poleđini knjige je napisano nekoliko rečenica, kratak opis koji može zaintrigirati maštu čitalaca.

"Krimi roman o četrdesetogodišnjaku Toniju, koji, nakon što sazna da će uskoro umrijeti, dobija informaciju o programu korporacije koja se ilegalno bavi trgovinom ljudskih organa i njihovim istraživanjem a koja će mu dati novac za tijelo ukoliko ga ustupi korporaciji nakon smrti. Toni dobija novac, no situacija se komplikuje kada Tonija obavijeste da on zapravo nema tumor... Na šta je sve spreman jedan lokalni bankar kako bi zaštitio sebe od agenata koji imaju samo jedno u cilju - njegovo tijelo".

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice