TUZLARIJE - KULTURA

27.04.2014.
Obilježena 104. godišnjica rođenja Meše Selimovića
Podsjećanje na velikana književnosti
U tuzlanskom Domu književnosti, u spomen sobi Meše Selimovića, velikana bosanskohercegovačke i svjetske književnosti, a u povodu 104 godine od njegovog rođenja, u subotu 26. aprila 2014. godine održano je književno druženje i prezentacija Selimovićevog djela. Tuzlanski pisci Mirela Udovičić i Meša Pargan, družili su se s učenicima srednje Hemijske škole i razgovarali o Selimoviću, onome što je Meša Selimović značio za njih nekad, u školskim klupama, i što znači danas u zrelim godinama.

Tuzlarije


Razgovoru se pridružio i predsjednik Udruženja intelektualaca Podrinja, profesor Hazim Karić. Tokom razgovora konstatovano je da se Selimoviću, kao klasiku evropske književnosti, uvijek i iznova možemo i trebamo vraćati.

Onomad su Mešu Selimovića upitali šta misli kakva je sudbina književnosti u tehniciziranom svijetu, na šta je on odgovorio:

- Ponekad se svima nama čini da je sudbina književnosti crna i njena budućnost obeshrabrujuća. Ali, da li je baš tako? Koje je to vrijeme u prošlosti bolje prihvatilo knjigu nego ovo naše? Nijedno! Sve do naših dana nepismenost je bila masovna, knjige su kupovali i čitali malobrojni kulturni ljudi, knjige su se štampale rijetko i u malom tiražu, a pisci se u devetnaestom vijeku, recimo, tuže na malen broj prenumeranata i na slabu prođu knjige. Naravno, mi nijesmo zadovoljni brojem pročitanih knjiga. Još ih je malo, zaista. Ali je važno da broj čitalaca i pročitanih knjiga ne opada, već raste. A to je ohrabrujuća činjenica. Uvjeren sam da će u tom pogledu nastupiti renesansa, koja će izmijeniti red stvari, možda brže nego što mislimo. Ljudi će se zasititi standardizovanim informacijama, zabavom bez duha, prazninom trke za nepotrebnim stvarima, besmislom dokazivanja svog društvenog prestiža preko standarda, i spasavaće se kulturom pred osjećajem ništavila. Posebno vjerujem u mlade, oni neće dozvoliti da život utone u sivilo.

Tuzlarije


Druženjem i podsjećanjem na velikana naše književnosti, Tuzlaka Mešu Selimovića, učenici Hemijske škole iz Tuzle su pokazali da je to zaista tako, da je bila opravdana Selimovićeva vjera u njih.Po završetku druženja, učenici su sa svojom profesoricom Amelom Isanović, na platou kod kipova Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića, građanima Tuzle poklanjali namjenski izrađene kartice sa citatima i mudrim izrekama iz bogatog Selimovićevog književnog opusa.

Iako se građani nisu u očekivamo broju odazvali pozivu za ovo druženje, mladi pokazuju da neće odustati i da je vrijeme da se spasimo kulturu od propadanja.

Priredio(la): Bosanska medijska grupa                


Osmrtnicama ba smrtovnice