TUZLARIJE - KULTURA

27.04.2014.
12. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu
Deset nagrada za tuzlansku ˝Antigonu˝
Predstava "Antigona", u režiji Ivane Milosavljević i izvođenju Dramske sekcije Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ Tuzla, osvojila je deset nagrada na ovogodišnjem 12. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu. Prema odluci žirija, predstava Antigona proglašena je za najbolju predstavu Festivala. Nagrade u ostalim kategorijama koje su osvojili naši Tuzlaci: režija Ivana Milosavljević, za glumačko ostvarenje Andrea Lukić za lik Antigone i Anja Marković za lik Izmena, za izuzetno osmišljenu kreaciju lika nagrađena je Irina Hajdukov koja u predstavi tumači lik Tiresija. Za autorsku muziku nagrada je otišla u ruke Nikoline Tomić, za koregrafiju Mateji Tokić, a također osvojene su nagrade i u kategorijama scenski pokret, scenski govor u cjelini i kolektivnu igru.

Tuzlarije


Ivana Milosavljević, rukovodilac Dramske sekcije, nije krila oduševljenje zbog osvojenih nagrada.

Tuzlarije - Izuzetno mi je drago da je prepoznat rad i trud jedne dramske sekcije. Svima je poznato da nije lako uraditi predstavu u školi, potrebno je mnogo zalaganja i odricanja kako od strane učenika tako i samog voditelja sekcije. No naravno ono što je presudno u svakoj školi jeste podrška od strane direktora, profesora i u našem slučaju i ravnatelja centra mr.Vlatka Rosića kojemu ovom prilikom zahvaljujem na tome. Rad na ovoj predstavi je bio težak ali svi su učenici prihvatili izazov i vjerovali da mogu prenijeti poruku kako svojoj generaciji tako i drugima koji je pogledaju. Tijekom rada bilo je i suza i smijeha, i galame i tišine, al najviše ljubavi koje svaki učenik gaji prema teatru. U iščekivanju smo rezultata iz Travnika s još jednog srednjoškolskog festivala – kazala je Milosavljević za Tuzlarije.

Inače, predstava „Antigona“ je antička drama i obrađena je na specifičan način. Istaknute su glasovne sposobnosti učenika, kao i njihova kreativnost u izradi određenih likova.

- Učenici ne samo da su glumili nego su i pjevali i plesali, a pratila ih je originalna muzika osmišljena od strane učenice Nikoline Tomić. Pored kreativnog stvaranja uloga, koreografija i glazbe učenici su radili i maske za potrebe predstave. Predstava je izuzetna za pogledati, naročito srednjoškolcima koji u okviru svog obrazovanja imaju Antigonu kao lektiru i na ovaj način mogu lakše razumjeti radnju, a i same likove – dodala je Milosavljević.

Uloge u predstavi ostvarili su: Andrea Lukić, Mario Šaran, Anja Marković, Nikola Andrić, Tarik Atlić, Irina Hajdukov, Ivana Šuster, Amila Sakić, Asja Grabić, Darja Hajdukov, Azra Topčagić, Mateja Tokić. Autorska muzika: Nikolina Tomić. Svjetlo: Denil Babović.

Tuzlarije


Kada je u pitanju budući radi, Milosavljević kaže da će predstavu „Antigona“ prijaviti i na druge festivale te se nada da će Tuzlu i našu zemlju i dalje uspješno prezentirati.

Podsjećanja radi, članovi Dramske sekcije KŠC-a, u proteklom periodu nastupili su na brojnim festivalima, a u Tuzlu se nikada nisu vratili praznih ruku, što sasvim dovoljno govori o glumačkim kapacitetima tuzlanskih srednjoškolaca.

Na 12. FSDS BiH je učestvovalo 26 školskih i pozorišnih grupa iz Bosne i Hercegovine (14 škola i 12 pozorišnih omladinskih grupa).

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice