TUZLARIJE - KULTURA

26.04.2014.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Održana promocija knjiga ˝Džam˝ i ˝Iza šapata˝ autorice mr. Rašide Muhić


Tuzlarije


U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla i Udruženja građana ESSEGG, Osijek i „Hrast" Gunja, sinoć je u Američkom kutku tuzlanske biblioteke održana promocija knjiga, zbirki pjesama autorice mr. Rašide Muhić iz Maglaja. U želji da se poezija više čita, govori i živi mr. Rašida Muhić kod prvog svog predstavljanja javnosti otkrila je jedan poseban način, snagu i ljepotu svoje poezije u scenskoj kompoziciji "Flight of the Butterflies". Autorica zbirki pjesama "Džam" i "Iza šapata" je kroz Theatar Poetry "Flight of the Butterflies" (Let leptira) stavila akcenat na čitanje uz povezivanje i ulančavanje svih vidova umjetnosti. U kolažu scenske kompozicije učešće su uzeli glazbenici i likovni umjetnici Srednje medicinske škole, Muzičke škole i Gimnazije „Meša Selimović“ iz Tuzle.

- Svako iole svjestan želi doživjeti u srcu potpuno zadovoljstvo i sreću koja svemu daje smisao. Za mnoge je nažalost ovo nedostižno jer nisu potpuni i svjesni, nisu izgrađeni iznutra niti se žele izgrađivati. Do istinskog zadovoljstva i pozitive se ide korak po korak. To je proces koji isključuje vrijeme i žurbu. To je putovanje koje trebamo živjeti i učiti. Nije sebi cilj. Cilj je naučiti pravilno koračati, hraniti dušu radošću učenja i vezati se za sve momente i posebne trenutke crpeći iz njih pozitivno. Ja sam u sebi pronašlu tu energiju, svoj vlastiti izvor i instrument izlivanja jeste moja pisana riječ. Uvijek je tu kao nepresušna riznica. Svjesna sam da se one najvrijednije stvari za istinsku sreću ne mogu kupiti novcem, da ljubav treba davati da bi je dobio, da je to jedina veza između duša. U mojim pjesmama ima svega: ljubavi, čežnje, mladosti, strepnje, bola. Ne mogu izabrati temu - jednostavno sam im se pokoravala, kazala je u svom obraćanju autorica Rašida Muhić.

Za ovu prigodu, Ilija Matić, izdavač i predstavnik Udruženja građana "Hrast" iz Hrvatske, predstavio je sinoć javnosti recenzije, koje najbolje odražavaju o kakvim se djelima radi.

Tuzlarije


- Poetska riječ Rašide Muhić sazdana je okom duševne, unutarnje kamere, koja svjedoči o onome neprevaziđenom. U svojim najbolje ostvarenim pjesmama, njen svijet je polariziran – postoji bliska okolina sa dragim ljudima i stvarima, odijeljena od drugoga, otuđenoga i surovoga svijeta. Rašida Muhić odmjerenim stilskim figurama precizno registrira ljudsko stanje. Ova zbirka bi se mogla čitati kao hronika zrenja jedne žene, osobnoga i pjesničkoga. Slike koje izviru iz osobnoga, svakodnevnoga, poput goblena sitno veze ljubav i sjećanje. Začudnost se postiže odabirom kuta gledanja, bez puno nadrealnih elemenata. Ovako nešto moše pisati samo žena, sjajna žena-pjesnikinja, kazala je u svojoj recenziji Medina Džanbegovic, mr. književnohistorijskih nauka.

- Neobično sam sretna što mi se u rukama našla druga zbirka sjajne autorice Rašide Muhić, pod naslovom „Iza šapata“. Prvu sam samo lektorirala, a ovdje sam imala to zadovoljstvo i uz lekturu, napisati recenziju. Iskreno se nadam da njome neću razočarati autoricu, odnosno, da sam svojim razmišljanjem o pročitanom, barem djelomice dotaknula misao vodilju same autorice. Čini mi se, kao da sam čitanjem ove zbirke, naišla na tragove svih svjetskih filozofija, kultura i religija – koje u krajnosti jedinstveno tumače da je duša Ljubav, a ljubav čista Svjetlost. Naravno, ako dobijemo dar da to osjetimo, opijeni njome, a to možemo samo čista srca i duše, kazala je u svojoj recenziji gospođa Ljiljana Bedeniković.

Osmrtnicama ba smrtovnice