TUZLARIJE - KULTURA

22.04.2014.
Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla
Upriličena premijera predstave ˝Antigona˝

Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla u utorak je upriličeno premijerno izvođenje predstave ˝Antigona˝, koja je nastala kao rezultat polugodišnjeg rada dramske sekcije Katoličkog školskog centra ’’Sv. Franjo’’ Opća gimnazija Tuzla.

Tuzlarije


Prema riječima režiserke predstave Ivane Milosavljević, odabran je antički tekst u kojem su glumci savladali govor na sceni, izražavanje emocija u skladu sa likom, te uvidjeli da minimalizam na sceni stvara velik teatarski znak.

- U ovoj predstavi učenici ne samo da su glumili nego su i pjevali i plesali, a pratila ih je originalna muzika osmišljena od strane učenice Nikoline Tomić. Pored kreativnog stvaranja uloga, koreografija i glazbe učenici su radili i maske za potrebe predstave. Predstava je izuzetna za pogledati, naročito srednjoškolcima koji u okviru svog obrazovanja imaju Antigonu kao lektiru i na ovaj način mogu lakše razumjeti radnju, a i same likove – dodala je Milosavljević.

Tuzlarije


Tuzlarije


Uloge u predstavi ostvarili su: Andrea Lukić, Mario Šaran, Anja Marković, Nikola Andrić, Tarik Atlić, Irina Hajdukov, Ivana Šuster, Amila Sakić, Asja Grabić, Darja Hajdukov, Azra Topčagić, Mateja Tokić. Autorska muzika: Nikolina Tomić. Svjetlo: Denil Babović.

Ulaz na premijeru predstave bio je besplatan, a posjetioci su mogli da daju dobrovoljne priloge koji će biti usmjereni za liječenje djevojčice Zare Bojanović Sivčević.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon izvedene premijere u srijedu će ova predstava biti odigrana na 12. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Amaterskom pozorištu ’’Neretva’’ Konjic, a već u petak na 13. Festivalu srednjoškolskog teatra BiH u Travniku.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice