TUZLARIJE - KULTURA

30.04.2014.
Evropa u malom na sceni BKC-a
Koncert BalsiKe ispraćen ovacijama publike
Tuzlaci koji su u utorak uvečer posjetili Bosanski kulturni centar, nisu ostali uskraćeni za vrhunski muzički ugođaj kojeg su pripredili članovi muzičkog ansambla BalsiKa iz Tuzle.



Balsika je orkestar koji živi, bosansko - elzaškog porijekla, nastao kao plod veze između Elzasa i Bosne i Hercegovine, Strazbura i Tuzle, a potom i kao plod putovanja brdovitim balkanskim putevima. Sve su pokrenuli gospođa dr. Ourrisson Perrette i profesor gitare u Strazburu Jean-Claude koji radi sa mladim muzičarima u Francuskoj, te gitarista Nedim Tinjić iz Tuzle.

Tuzlarije


- Zajedno sa nama na koncertu su nastupili gosti iz Francuske i drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Ideja koncerta je bila da napravimo jedan vozić po uzoru na balkanski voz, koji je išao od Francuske, putem ostalih evropskih zemalja pa sve do Turske. Sve to bilo je obogaćeno sa elementima glume kojeg su izveli članovi Dramskog studija - rekao je Nedim Tinjić, osnivač orkestra BalsiKa.

Orkestar BalsiKa postoje već duži niz godina i, kako kažu, zadovoljni su dosadašnjim radom.

- Naš prvi nastup bio je 2009.godine na Kids festivalu u Sarajevu. Do sada smo snimili dva CD-a i jedan kratki film. U pripremi je još jedan CD kojeg smo snimili prošle godine na etno festivalu u Tuzli, a uskoro bi trebao da ugleda svjetlo dana – dodao je Tinjić.

Irina Hajdukov dugogodišnji je član orkestra i svira violionu.

- Naš orkestar trenutno broji 40 članova i uglavnom su to sve mladi ljudi. Svakodnevno nam se javljaju i novi članovi, a ja kad sam tek došla u orkestar bila sam najmlađi član. Podršku ovom koncertu dala su i djeca iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja. Svirati u ovom orkestru za mene je divno iskustvo i naši koncerti su jako lijepi i uvijek posjećeni – kazala je Hajdukov.

Tuzlarije


Na koncertu u Tuzli orkestar je izveo tradicionalne pjesme jugoistočne Evrope aranžirane i pripremljene za različite instrumente od jednostavnih do težih dionica što pjesme čini pristupačnima i mladima sa malo muzičkog iskustva. Inače, članovi orkestra sviraju violine, gitare, klavir, saksofon, flautu, udaraljke, harmonike i klarinet. BalsiKu čine osnovci, srednjoškolaci, ali i nekoliko studenata.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Koncert je bio donatorskog karaktera, a sredstva prikupljena od prodaje ulaznica biće upotrebljenja za kupovinu novih instrumenata. Uspješnim nastupom u Bosanskom kulturnom centru potvrđeno je da ideja samog projekta BalsiKe, a to je povezivanje mladih ljudi iz različitih zemalja, različitih godina i konfesija, opstaje.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice