TUZLARIJE - KULTURA

07.05.2014.
Foto / Video
Violinistica Katarina Pavljašević oduševila publiku u Tuzli

U Bosanskom kulturnom centru večeras je održan koncert mlade violonistice Katarine Pavljašević, učenice četvrtog razreda Osnovne muzičke škole u klasi profesorice Nataše Kakeš.



Katarina je prošle godine održala svoj prvi solistički koncert, a od tada je osvojila još dvije nagrade. Prvu nagradu na internacionalnom takmičenju „Mladi virtouz“ u Beogradu i nedavno je pobijedila u svojoj kategoriji na federalnom takmičenju u Sarajevu. Već sljedeće sedmice Katarina će nastupiti na internacionalnom takmičenju mladih u Bečeju (Srbija).

Tuzlarije


- Koncert sam pripremala intenzivno posljednjih mjesec dana. Zahvaljujući svakodnevnom radu sa mojom profesoricom Natašom Kakeš, pripremili smo program u kojem mi uživamo dok sviramo, pa se nadam da je i publika uživala. Radi se o zahtjevnom, ali s druge strane vrlo atraktivnom programu – kazala je Katarina koja je na koncertu svirala violinu koju je dobila na poklon od kolekcionara instrumenata sa Husina, gospodina Nike Pranjića.

Tuzlarije


Katarina Pavljašević je izvela zanimljiv i stilski raznolik program, na kojem su se našla djela svjetskih majstora klasične muzike i to: Accolaya, Williamsa, Mazasa, Vivaldija, Hubaya, Kreislera i Graingera. Pavljašević je nastupila uz klavirsku pratnju profesorica Zrinke Andrejaš i Slađane Dedić, a gost koncerta bila je također mlada i uspješna klaviristkinja Sarah Skopljak.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Šlag na tortu bio je kada su se na sceni pojavili muzičari orkestra BalsIka, čiji je Katarina član, pa su svi skupa odsvirali nekoliko kompozicija na opšte oduševljenje publike.

Tuzlarije


Katarina Pavljašević rođena je 19. juna 2001. godine u Tuzli. Violinu svira od svoje pete godine u klasi profesorice Ivane Arnold. Od 2013. godine prelazi u klasu profesorice Nataše Kakeš. Trenutno pohađa sedmi razred Osnovne škole „Sveti Franjo“, pri Katoličkom školskom centru Tuzla, četvrti razred Osnovne muzičke škole Tuzla i peti razred Osnovne muzičke škole „Vuk Karadžić“ u Loznici.

Tuzlarije


Tuzlarije


Do sada je imala brojne javne nastupe, kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan njenih granica, kao i predstavljanja u više elektronskih i printanih medija. Član je Kamernog orkestra „Grazioso“ i orkestra „Balsika“. Pohađala je seminare kod profesora Vladimira Markovića iz Beograda i profesora Asima Delibegovića iz Tuluza, Francuska. Učestvovala je na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima. Svoj prvi solistički koncert održala je 24. aprila 2013. godine u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, takođe pred velikim brojem posjetitelja.

Tuzlaci nisu krili oduševljenje zbog izvrsnog koncerta te su Katarinu nagradili dugotrajnim aplauzom.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice