TUZLARIJE - KULTURA

05.05.2014.
Pozorište Mladih Tuzla
Weseljaci povodom Đurđevdana


Pozorište mladih Tuzle, već tradicionalno, cijelih deset godina, raduje, ostavlja bez teksta, podučava, odgaja, zabavlja i što je najbitnije - progovara.

Tuzlarije


U povodu svog 10.rođendana publici su darovali pregršt izuzetno slikovitih, razigranih scenskih prikaza, predstava. Jedna od njih je i predstava Weseljaci! Predstava koloritnom scenom, muzikom i pokretom prikazuje romsku skupinu pri čemu, samo na trenutak, nameće onu ustaljenu, predrasudama okovanu sliku koju imamo o Romima - vječitim putnicima, onima koji žive od danas do sutra. Ipak, i pored izuzetno komičnih scena koje su izazivale buru smijeha, priča koja se odvija iza tog vizuelno-auditivnog performansa je nevesela, sputana socijalnim problemima, gubitkom svakog ljudskog dostojanstva, optužujuća po društvo.

Fuco, „ofucani“ istrošeni lik, kojeg svi u njegovoj dobroti zloupotrebljavaju, u očaju, vođen lošim savjetima tragičnim činom ubistva, na kraju predstave, ustvari šalje poruku da su društveni problemi toliko ukorijenjeni da ih je nemoguće riješiti nastojanjem pojedinca. Fuco, kao i ostali likovi, često u predstavi gubi intonaciju, akcent karakterističan za romski narod, što nikako ne umanjuje vrijednost predstave. Naprotiv, upravo to odustajanje, ili zaboravljanje oponašanja Roma, ustvari šalje poruku da problematizirane pojave, nisu karakteristične samo za romsku populaciju, već da su sveprisutne u savremenom društvu.

Tuzlarije


Predstava se, kako smo to već navikli od PMT, dotiče savremenih problema, korupcije, droge, prostitucije, ali i progona nad Romima. Neveseli Weseljaci. Kontradiktorno zar ne?! Upravo onako kakvo je i naše društvo. E, to je ono progovaranje, ukazivanje na problem, ali i na činjenicu da mladi ljudi u BiH, trebaju onaj nivo demokratičnosti, slobode govora i izražavanja, koje im je često uskraćeno ili što je još bolnije prešućeno, a koje im pruža Pozorište mladih Tuzle, ono isto koje ih odgaja i podučava šta je „kič“, ono koje njih i njihove prijatelje izuzetnom snagom dovodi u pozorišta, koje ih uči da je umjetnost ta koje govori o onome što društvo neće i nesmije. Topla preporuka svima koji nisu gledali Weseljake, a PMT-u: Bravo za hrabrost i entuzijazam!

Repriza predstave WESELJACI igra se povodom Đurđevdana, 6. maja 2014.godine u 19.30h na sceni Teatra Kabare Tuzla. Rezervacije karata: 061 728 585 ili 062 411 441. Dobrodošli...

www.mladituzle.org

Osmrtnicama ba smrtovnice