TUZLARIJE - KULTURA

09.05.2014.
Izložba u BKC - u
Događaji iz snova Mensura Porovića
Zidove galerije u Bosanskom kulturnom centru u narednih trinaest dana krasit će likovna djela Mensura Porovića, akademskog slikara i direktora sarajevske Srednje škole primjenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Tuzlarije


Postavka je donijela velike, srednje i male formate. Inače, Mensur je bio nagrađen u Tuzli na Bijenalu minijature prošle godine, pa je to bio dovoljan razlog da Bosanski kulturni centar organizuje ove izložbu.

Tuzlarije


- Apstraktni motivi dominiraju na mojim platnima, a predstavljaju znakove, sjećanja...Nekada čovjeka povuče da se izrazi na malom formatu, a nekada osjetim potrebu da to izbacim na veliki. Često ni sam ne znam kakva će slika biti. Stvaram ih u datom trenutku, rukama prenosim unutrašnje osjećaje i sjećanja na svoja platna – rekao je Porović.



U katalogu pripremljenom za ovu izložbu, Amra Patković, historička umjetnosti, zapisala je da na Mensurovim djelima provladavaju događaji iz snova.

„Slikarski jezik Mensura Porovića kretao se u okviru induvidualnosti i iznošenju unutarnje ekspresije, odnosno, na istraživanje čistih vizuelnih identiteta. Boja je jedan od osnovnih svojstava i obilježja slike. Svako slikarsko djelo govori o neograničenoj raznovrsnosti i neponovljivosti slikarskih rješenja, a koji su ostvareni bojom“.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon Tuzle, Mensur će izlagati u Zagrebu gdje će predstavljati BiH na međunarodnoj izložbi minijature.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice