TUZLARIJE - KULTURA

08.05.2014.
Izložba fotografija u Lukavcu
Život oko nas kroz fotoobjektiv
Javna ustanova „Biblioteka“ Lukavac potpisuje organizaciju 15.memorijala koji nosi ime po lukavačkom književniku Jusufu Begiću u okviru koga je publici predstavljena izložba fotografija “Zemljo moja majkovanska”. Riječ je o izložbi koja je kroz objektiv ogolila stvarnost koja nas okružuje na način kakva ona uistinu i jeste: surova, bez uljepšavanja i eufeminiziranja.

Tuzlarije


- Težnja nam je da dokumentujemo koliko se promjenila svijest čovjeka za jedan vijek. Primjetno je da su promjene jedino u tehnološkom smislu dotakle našu svakodnevnicu, dok su diskriminacija, bijeda, sirotinja, rat, mito, korpucija i još mnogo toga što krasi današnje moderno društvo na istom stepenu. Ista je priča, isti je šablon u gotovo svim zemljama Balkana – rekao je Branislav Lukić Luka iz Grupe Lucido koja je zajedno sa PLANETart-om zadužena za pomenutu izložbu.

Od 50 izloženih radova 14 autora iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tu je i ime našeg kolege Senada Pirića koji više od decenije dokumentuje patnju građana BiH koji osim agresije na svojim plećima nose tugu preživjelih od genocida.

Tuzlarije


- Sa šest izloženih fotografija sam pokazao zašto inspiraciju nalazim među dobrim ljudima Podrinja čije sam patnje ovjekovječio svojim aparatom u raznim okolnostima. Nastojim fotoaparatom i perom dokumentovati genocid na tom području za šta mi mnogi prijatelji kažu da mi “ide od ruke”. Fotografija je dobra ako šalje poruku što dženaze u Podrinju svakako čine jer naraštaji koji dolaze trebaju znati ono što ni mi ne smijemo zaboraviti: o genocidu treba govoriti kako se ne bi ponovio nikada i nikome, kaže Pirić koji je nakon više samostalnih izložbi po prvi puta bio učesnik jedne kolektivne.

Tuzlarije


Stvarnost oko nas najbolje se dokumentuje kada sa opremom prošetate kroz grad, a dešavanja u grad promatrate očima jednog neutralnog učesnika tog životnog vrtloga. To je stav Darka Zabuša, saradnika mnogih medija u zemlji i okruženju koji se dokumentarnom fotografijom profesionalno bavi 15 godina.

- Kada u porodici imate stručnjaka kao što sam ja imao oca, cijenjenog tuzlanskog fotografa, logičnim se čini da svoj životni put prepoznate prije od drugih. Nekada malim, a danas profesionalnim aparatom, nastojim zabilježiti različite stvari oko sebe. Jedino što izbjegavam jeste crna hronika iako sam svjestan činjenice da su takve fotografije na vrhu interesovanja mnogih medija sa kojima sarađujem, kaže za Tuzlarije Darko Zabuš.

Dugogodišnji forumaš Tuzlarija, Tuzlak Edmond Ibrahimi, odavno je zaljubljenik u kvalitenu fotografiju, no tek 2009.godine svoje divljenje ovoj vrsti umjetnosti je pretočio u autorski rad.

Tuzlarije


- Znanje sam sticao putem interneta, a da idem dobrim putem ukazali su mi prijatelji čiji su komentari bili vjetar u leđa za dodatan rad. Sredinom 2012.godine sam se učlanio u Fotokinoklub Tuzla i tamo sticao znanje koje će prepoznati istinski ljubitelji fotoumjetnosti na nekim od mojih šest izloženih fotografija, navodi Ibrahimi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije



Uz navedene, izložbu upotpunjuju i prikazi svakodnevnog života autora Adriane Pisk, Aleksandra Markovića, Borisa Pejića, Denisa Dugonjića, Marine Grasilović, Nedžada Gegića, Samira Zahirovića, Slađane Saulić, Vesne Đurice i Zorice Žarić.

Izložba će bit otvorena narednih deset dana.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice