TUZLARIJE - KULTURA

13.05.2014.
Uoči premijere predstave „Big sisters: U mreži života“
Univerzalne priče o našim životima
Koprodukcijska predstava „Big sisters: U mreži života“ Satiričkog kazališta „Kerempuh“ Zagreb i domaćina Narodnog pozorišta Tuzla 16. maja u 20 sati imaće svoje premijerno izvođenje. Tremi i bilo kakvim brigama nema mjesta jer se radi o odličnoj glumačkoj ekipi koja svoj posao radi odlično iako neke od uloga igraju još neprekaljena glumačka imena.

Tuzlarije


„Riječ je o zanimljivoj ekipi: šest glumica i nekoliko bitnih muških likova koji su u podređenoj poziciji iako predstava govori o fudbalu. Kreiranje likova je bio zanimljiv proces jer je ovo priča o životu žena koje obitavaju u svijetu fudbala, o odnosima, vezama, istinama i lažima, kao i promašenim životnim pričama koje pletu mrežu života“, kazao je režiser i dramaturg Jasmin Duraković.

„Često govorimo da su koprodukcije budućnost teatra i ovo je pokaatelj kako dva grada mogu uspostaviti saradnju i kreativno djelovati u dva grada i dvije zemlje“, kazao je Armin Ćatić, direktor tuzlanskog Narodnog pozorišta.

U predstavi igraju Mia Begović, Jasmina Čelebić, Tarik Filipović, Nermin Omić, Ivana Perkunić, Nina Terzić, Olivera Blažević, Edis Žilić, Nedim Malkočević i Ademir Hogić.

Tuzlarije „Umjetnici ukoliko se ne kreću ne mogu napredovati, razvijati se. Sinergija novih energija je nešto što pokreće umjetnike, a situacija u finansijskom smislu je gotovo identična u svakoj zemlji. Želja da jedni druge upoznamo je dragocjena i nadam se da ću svoj trag na ljudskoj dimenziji ostaviti i među tuzlanskom publikom“, kazala je Mia Begović, zagrebačka glumica koja se vrlo pohvalno izjasnila o saradnji sa novim kolegicama, gostoprimstvu u Tuzli.

„Igrati izvan svoga ansabla je velika sreća jer to oplemenjuje glumce. Vjerujem da će i Sarajevo upoznati tuzlanske glumce kao što se na to odvažio Zagreb“, kazala je Vanesa Glođo, glumica sarajevskog Kamernog Teatra 55.

Osim glumaca značajnu ulogu nastanku predsave dali su i scenograf Jusuf Hadžifejzović, kostimograf Lana Lončarević, kompozitor Sejo Saxon i veliki broj ljudi iz tehnike i produkcije koji su nevidljivi dio mašinerije koja stoji iza svake predstave.



Predstava će nakon premijernog i repriznog izvođenja u subotu 17. i nedelju 18. maja u Tuzli svoju premijeru imati i u Zagrebu.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice