TUZLARIJE - KULTURA

12.05.2014.
„Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini
Zlatna medalja za tuzlanske ˝Iskre˝
Ženski vokalni ansambl „Iskre“ iz Tuzle, pod dirigentskim vodstvom prof. Renate Bagarić, osvojio je zlatnu medalju na 13. Međunarodnom horskom festivalu „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini.

Tuzlarije


Tradicionalni horski festival, koji se svake godine održava od 8. do 12. maja, ove godine bio je u znaku obilježavanja 100 godina od smrti velikog srpskog kompozitora Stevana St. Mokranjca.

Izvršni organizator festivala, Srpsko pjevačko društvo "Srbadija", svojim ugledom i uspješnim radom, svake godine uspjeva okupiti renomirane horove i najuglednije dirigentne iz svijeta horske muzike. Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je 42 horska ansambla iz Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u okruženju.

Tuzlarije


Ansambl „Iskre“ za ovaj festival veže i tradicija uspješnih nastupa i osvojenih nagrada, među kojima su dvije zlatne i jedna srebrnamedalja za nastupe u prethodnim godinama.

Prof. Renata Bagarić, koja od februara ove godine predvodi ovaj respektabilni ženski sastav, povodom osvojene nagrade izjavila je kako je ova nagrada izuzetno važna za potvrdu uspješnog rada hora, ali i motivaciju za dalji rad hora, budući da ansambl svoj program i repertor konstantno obogaćuje sve zahtjevnijim kompozicijama i žanrovima. Poseban uspjeh je i to što je program za ovo takmičenje, inače vrlo zahtjevan, uvježban za svega dva mjeseca.„Kako se polako približavamo organizaciji samostalnog godišnjeg koncerta na kojem planiramo svoju publiku iznenaditi i nekim novim žanrovima, ova nagrada je svakako došla u pravom trenutku i sve smo mnogo sretne zbog uspjeha“, riječi su mlade prof. Bagarić koja za ovaj uspješni ženski sastav ima velike planove.

O Ženskom vokalnom ansamblu „Iskre“

Vokalni ansambl „Iskre“ iz Tuzle osnovao je kompozitor i aranžer prof. Slavko Jović 1974. godine i danas je ansabl simbol duge tradicije horskog pjevanja u Tuzli. Ansambl „Iskre“, koji od 2009. godine djeluje u okviru Bosanskog kulturnog centra Tuzla, do sada je imao više stotina nastupa i samostalnih koncerata i učestvovao je na brojnim značajnim kulturnim, sportskim i humanitarnim događajima.



U raskošan i živopisan repertoar ansambla spadaju tradicionalne, duhovne, kao i kompozicije klasičnog horskog repertoara svih epoha.


Osmrtnicama ba smrtovnice