TUZLARIJE - KULTURA

11.05.2014.
Prestižno takmičenje za klasičnu gitaru ˝Emilio Pujol˝
Još jedna internacionalna nagrada za Sanela Redžića


Sanel Redžić osvojio je još jednu internacionalnu nagradu, ovaj put na sinoć završenom prestižnom takmičenju za klasičnu gitaru "Emilio Pujol" koje se održava od 1980. godine na Sardiniji, u gradu Sassari. Takmičenje je troetapno te učesnici moraju pripremiti skoro dva sata programa. U finalu je učestvovalo troje takmičara, a prvo mjesto je pripalo domaćem gitaristi. Sanel Redžić je zauzeo drugo mjesto, dok je treće mjesto osvojio francuski predstavnik.

Ova nagrada je 27. internacionalna nagrada u Redžićevoj karijeri od čega je 10 prvih uključujući i prvo mjesto na jednom od najvećih takmičenja, u Tokiju.

Broj nagrada bi se uskoro mogao povećati jer je Redžić ušao u polufinale velikog takmičenja u New Yorku koje će se održati početkom juna, u kojem će se takmičiti osam gitarista iz cijelog svijeta. Takmičenje prenosi uživo televizija WNED koju prati nekoliko miliona ljudi.

Podjećamo da je Sanel Redžić imao priliku da svira širom Europe, Azije, Južne, Centralne i Sjeverne Amerike, u nekim od najvećih sala poput Concertgebouwa u Amsterdamu, Nacionalne filharmonije u Ukrajini i čak 3 najveće sale u Tokiju za klasičnu muziku: Bunka Kaikan, Hakuju Hall i Yamaha Hall.

I ove godine Redžića očekuju koncerti širom svijeta. U Weimaru je diplomirao i magistrirao sa najvećim ocjenama te trenutno radi na najvećem nivou studija za klasičnu muziku u Njemačkoj.

Osmrtnicama ba smrtovnice